06 Ožujak 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Kako da brzo napunite bateriju mobitela

Neprekidno radimo na mobitelu tokom dana, nekad ne stignemo ni da ostavimo mobitel da se napuni do kraja

Razmišljali ste o brzom punjenjenju mobitela. Donosimo par tehnika koje prave razliku u punjenu, tako da biste mogli što brže biti uz vašeg ljubimca.

Napominjemo, ovo su tehnike koje pomažu bateriji da se brže puni smanjujući trošenje energije prilikom punjenja, što znači da ne postoji način koji direktno utiče na brzo punjenje baterije.

Koristite orginalni punjač mobitela

Vjerovatno ste čuli da je moguće napuniti bateriju koristeći bilo koji punjač koji ima odgovarajući ulaz, ali to nije tačno i nemojte to raditi.Kako da brzo napunite bateriju mobitela

Da bi ubrzali punjenje baterije svog mobilnog telefona, kao prva stvar, potrebno je da koristite originalni punjač tog uređaja. Na taj način se baterija puni punjačem koji je namjenjen baš za taj telefon o kome je riječ, pa možete da budete sigurni da će vrijeme punjenja baterije biti mnogo kraće nego što bi bio slučaj kada bi koristio punjač koji nije namenjen tom telefonu. Pored toga, smanjuje se znatno vjerovatnoća da će se baterija grijati tokom punjenja pa samim tim i povećati rizik kvara iste.

Ako nemate orginalni punjač, savjet je svakako da nabavite neki visokog kvaliteta, a obratite pažnju na input, output i amperažu.

Input (ulazni) pokazuje vrednosti napona (npr. 240V) i frekvencije (npr. 50Hz) za koje je punjač napravljen (razlikuje se u odnosu na državu). Output (izlazni) označava napon koji punjač “izbacuje” na izlazu. Većinom, ova vrijednost je uvek upisana kao 5V, ali u praksi, pravi napon koji je potreban bateriji određuje sam uređaj prilikom punjenja, i uglavnom, ne prelazi 3.5V.

Amperaža punjača predstavlja električnu struju koja se dobija na izlazu istog. Ovo je ustvari najbitniji parametar na koji treba da se obrati najviše pažnje. Jedinica mjere za električnu struju je upravo amper (A).

Obično, najkorišteniji punjači za mobilne telefone imaju izlaznu vrijednost od 1A, 1.5A, 2A ili 2.1A, u zavisnosti od toga za koju vrstu baterije su napravljeni.

Zapamtite, ako telefon prihvata na ulazu do 1.5A, korištenje punjača koji ima na izlaznu vrijednost od 2.1A ne ubrzava vrijeme punjenja.

Podsjećamo, što se tiče punjača, postoje oni takozvani Fast Charge ili Quick Charge. Ovakvi punjači omogućavaju uređaju brzo punjenje koristeći razne voltaže i amperaže koje sam procesor upravlja. Ako se odlučite za korištenje nekih od punjača ove vrste, znajte da brzo punjenje neće raditi ako uređaj koji punite ne podržava to, pa će se punjenje baterije izvršiti normalnom brzinom.

Nemojte puniti mobitel na USB kompjutera

Skoro svaki punjač današnjice je napravljen sa USB ulazom, što omogućuje prikljućivanje na bilo koji izvor koji prihvata USB kabl. Ova prednost je veoma pogodna za one koje rade za računarom, pa da im telefon bude uvijek na dohvat ruke i kada se puni, ali ako je riječ o brzini punjenja, to i nije baš neka solucija.

Punjenje baterije mobilnog telefona preko USB ulaza računara veoma je spor proces. Znaj da je struja kod USB ulaza na računaru niska, pa s tim ni nema dovoljno snage da brzo napuni bateriju telefona.Kako da brzo napunite bateriju mobitelaDrugačije važi za USB 3.1 (Type-C, fizički manji od klasičnih ulaza – mogu biti ubačeni obostrano), koji na izlazu ima vrijednost od čak 5A. Ako imate računar koji ima ugrađen ovakav ulaz, možete slobodno da ga koristite da napunite svoju bateriju telefona. Ova verzija USB-a omogućuje brzo punjenje mobilnog telefona i možete da budete sigurni da će baterija ostati “zdrava” (ovo sve važi naravno ako za punjenje koristiš kabl dobrog kvaliteta).

Telefon punite dok je ugašen kako bi počelo brzo punjenje baterije

Možda ovo čudno zvuči, ali punjenje baterije mobilnog telefona dok je ugašen može pozitivno da utiče na brzo punjenje baterije. Razlog je skoro pa logičan: ako je mobilni telefon ugašen, to znači da baterija uopšte ne troši energije, tako da sve što stiže iz punjača ostaje u samoj bateriji, bez curenja.Kako da brzo napunite bateriju mobitelaTako da, jedna odlična tehnika za brzo punjenje baterije jeste da ugasite telefon prije nego što ga priključite na punjač i upalite kada baterija bude puna.

Punite telefon sa uključenim Avionskim režimom

Ako baš nećete da ugasite svoj telefon tokom punjenja, ili imate pametni telefon kojim je onemogućeno punjenje dok ugašen, možete da ubrzate proces punjenja uključivanjem Avionski režim.

Ako ne znate šta je to kada je Avionski režim uključen na tvom pametnom telefonu, ono jednostavno onemogućuje sve funkcije telekomunikacije kao što su: mobilna mreža, mobilni podaci 2G/3G/4G, Wi-Fi, Bluetooth i infracrveni. Znači da ako uključite ovaj režim, nećete moći da šaljete i primate poruke, pozive, da surfujete na internetu ili razmenjujete medije putem Bluetooth-a.Kako da brzo napunite bateriju mobitelaSa uključenim avionskim režimom tokom punjenja baterije mobilnog telefona, štedi se energija koja bi se trošila na mrežnim funkcijama, kao i na aplikacijama koje koriste internet u pozadini. Takva štednja direktno smanjuje vrijeme punjenja baterije.

Držite telefon dalje od izvora toplote

Obično, proizvođači pametnih telefona preporučuju da svoj telefon držite dalje od izvora toplote, npr. sunce, jer će na taj način vijek trajanja baterije biti duži. Razlog za to (bez oduživanja) su Li-Ion baterije koje se koriste za današnje mobilne telefone, koje pružaju svoj maksimum pri nižim temperaturama.Kako da brzo napunite bateriju mobitelaIsto to važi i kada je u pitanju brzo punjenje baterije huawei, samsung, iphone. Da bi se ubrzao proces punjenja, potrebno je da držite telefon na nekom hladnijem mjestu, daleko od drugih izvora toplote.

Odvojite telefon od maske kako bi počelo brzo punjenje baterije

Kao što sam prethodno rekao, toplota loše utiče na brzo punjenje baterije huawei, samsung, iphone ili drugih telefona, s tim da, neke maske za telefon spriječavaju toplotu, koju telefon stvara tokom punjenja, da se raziđe.

Tako da, prije nego što staviš svoj pametni telefon na punjenje, sjeti se da ga odvojiš od maske kako bi se ubrzao process punjenja baterije huawei, samsung, iphone ili drugih modela.

Pročitano 48 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

SIPA jutros pretresa i hapsi: 6 službenika iz Odjela za krijumčarenje reketirali privrednike, poznata imena osumnjičenih

SIPA jutros pretresa i hapsi: 6 službenika iz Odjela za krijumčarenje reketirali privrednike, poznata imena osumnjičenih

Prvoosumnjičeni je, prema informacijama Istrage, Boris Filipović, šef Grupe za...

Policijski službenici PS Orašje slobode lišili četiri osobe

Policijski službenici PS Orašje slobode lišili četiri osobe

Policijski službenici PS Orašje postupali su po prijavi narušavanja JRiM...

Magla smanjuje vidljivost

Magla smanjuje vidljivost

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH juros...

Raste raspoloženje u BiH za mini-Šengen

Raste raspoloženje u BiH za mini-Šengen

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da se u...

Jedan bh. graničar pokriva 15,5 kilometara granice

Jedan bh. graničar pokriva 15,5 kilometara granice

Iako migrantska kriza u BiH traje godinama i kraj joj...

Zašto kasni vakcinacija?

Zašto kasni vakcinacija?

Više od 100 zemalja tek treba početi cijepljenje svojeg stanovništva...

Za dijelove BiH upaljen meteoalarm: Kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima?

Za dijelove BiH upaljen meteoalarm: Kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima?

Jutros je po kotlinama Bosne bilo magle i niskih oblaka,...

Koliko migranata uspije proći ‘tvrdo čuvanu’ hrvatsku granicu

Koliko migranata uspije proći ‘tvrdo čuvanu’ hrvatsku granicu

Tri predmeta vezana za navode o prisilnom vraćaju migranata iz...

EU će tražiti negativan test za ulazak u Uniju

EU će tražiti negativan test za ulazak u Uniju

Zemlje EU moći će zatražiti do 14 dana karantina i...

OTKRILA SPASONOSNI RECEPT: OVA ŽENA LIJEČI ONO ŠTO DOKTORI NE MOGU

OTKRILA SPASONOSNI RECEPT: OVA ŽENA LIJEČI ONO ŠTO DOKTORI NE MOGU

Za revolucionarni proizvod navodno se već odavno zna u nekim...

Neće vam trebati drugi lijek!

Neće vam trebati drugi lijek!

Očistićete organizam i od viška soli i masnoće, pa će...

Namirnice koje će vas dugo vremena držati sitim

Namirnice koje će vas dugo vremena držati sitim

Stalno ste gladni i ne možete odoljeti hrani?

Samo tri stvari potrebne da napokon DIŠETE u vlastitoj kući!

Samo tri stvari potrebne da napokon DIŠETE u vlastitoj kući!

Nema te kuće i nema te osobe koja barem jednom...

Travar Mirko pronašao lijek bolji od afričke šljive: Od ove biljke stvarno ne pada

Travar Mirko pronašao lijek bolji od afričke šljive: Od ove biljke stvarno ne pada

Narodna medicina postoji od samog početka i postanka ljudskog roda.