Ispiši ovu stranicu

Kako temeljito očistiti kuhinjsku napu i riješiti se nataložene masnoće

Jeste li se nagnuli iznad štednjaka i zavirili u napu?

Ako jeste, sigurno vas je šokirala količina nataložene masnoće i prljavštine koja se nakupila. Niste jedini, kuhinjske nape jedno su od najzapostavljenijih mjesta u kuhinji kojima ne pridajemo puno pažnje kod redovitog čišćenja i ostavljamo to za neka bolja vremena kad ćemo imati više živaca i vremena

Štednjak prebrišemo nakon svakog kuhanja, no ne i napu koja s vremenom postaje sve masnija i prljavija, a to utječe i ne njezin rad pa s vremenom i slabije vuče mirise.

Osim toga prljavi filteri u napi izvor su i neugodnih mirisa pa ih je potrebno očistiti barem jednom mjesečno ako svakodnevno kuhate. Kako bi napa ponovo zablistala i radila s većim kapacitetom vrijeme je da joj se posvetite.

1. Za početak isključite je iz struje.

2. Uklonite filtere i operite ih otopinom deterdženta za posuđe i dvije žlice sode bikarbone. Namočite ih u otopinu 20-ak minuta te dobro oribajte i isperite, ostavite ih da se ocijede i prebrišite suhom krpom.

S većinom filtera imat ćete manje posla jer ih možete oprati u perilici za posuđe, no prije nego što to učinite svakako provjerite upute proizvođača. Osim toga, filtere nakon nekog vremena treba zamijeniti novima.

Neke nape imaju karbonske filtere koji se nalaze iza metalnih filtera. Međutim, oni se ne peru i treba ih mijenjati svakih 3 do 6 mjeseci.

3. Masnoća i prljavština s vremenom prođu kroz filter i nakupe se u unutrašnjosti nape pa ju je potrebno spužvom i neabrazivnim sredstvom za čišćenje temeljito očistiti i iznutra.

4. Vanjski dio nape pažljivo operite sa sredstvom za pranje posuđa i prebrišite suhom krpom. Većina napa ima završnu obradu od nehrđajućeg čelika pa ju uvijek čistite mekanom krpom ili spužvom s neabrazivnim deterdžentom.

Pročitano 92 puta