25 Veljača 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Kad temperature padnu ispod nule

5 savjeta kako bi vaš auto uvijek bio spreman za vožnju


Akumulator i smrzavanje dizela najprije će vas spriječiti kako biste ujutro pokrenuli automobil kad stigne polarni val hladnoće.

Val polarne hladnoće s temperaturama i ispod minus 15 stupnjeva stiže i u naše krajeve što između ostalog na muke stavlja i vlasnike vozila. Nedvojbeno, zima je kao godišnje doba najškodljivija za automobile i najviše ih stavlja na kušnju. Pritom "debeli minusi" i uvjeti hladnoće, snijega i leda mogu predstavljati veliki izazov za vozače.

Svejedno bili vlasnicima novijih ili starijih modela automobila, u svakom slučaju je dobro napraviti neke provjere prije nego li se pojave problemi zbog zime.image

Pritom redovito održavanje automobila smanjuje šanse za nepredviđenim okolnostima, pa ipak svejedno, za "sibirske" uvjete na cesti svakako je dobro imati na umu ovih pet savjeta kako biste šanse da nećete ujutro pokrenuti automobil svedete na najmanju moguću mjeru.image

Ulijte kvalitetno sredstvo za pranje stakala i po potrebi zamijenite metlice brisača

Važan faktor sigurnosti zimi: zbog slabe ili neadekvatna preglednost kroz vjetrobran, posebice u otežanim vremenski uvjetima u vožnji ili po noći, ne dozvolite da vam prisjedne vožnja zbog neke nenadane situacije.

Većina sredstava za pranje stakla kvalitetno peru bez smrzavanja i do minus 30 stupnjeva i na tome ne treba štedjeti, a na umu treba imati da velika hladnoća zraka i moguće padaline kod manje kvalitetnih sredstava za pranje kod miješanja s pahuljama snijega ili vodom s prometnice mogu stvoriti film na vjetrobranu koji smeta vidljivosti.

Međutim, ni najbolje sredstvo za pranje nema nikakvog smisla ako imate potrošene metlice brisača i zato, ako niste već ranije, sada u zimskim uvjetima svakako ih zamijenite novima. Taj trošak nije osobito visok, a doprinos sigurnosti je golem. S novim metlicama nestat će karakteristični "risevi" i neočišćena mjesta na vjetrobranu koja se zalede u vožnji.image

Provjerite rashladnu tekućinu

Svakako provjerite gustoću rashladne tekućine i njezinu otpornost na niske temperature jer zima je glavni razlog zašto u rashladni sustav stavljamo upravo antifriz, a ne destiliranu vodu. On zimi učinkovito sprječava zamrzavanje rashladnog sustava, a bilo bi dobro da tijekom godine niste dodavali destiliranu ili običnu vodu (ljeti primjerice).

Tada će temperatura na kojoj će se vaš sustav zamrznuti vjerojatno mnogo bliža nuli negoli minus 30. Manjak antifriza pak može dovesti do smrzavanja tekućine u bloku motora što može prouzročiti havariju zbog pucanja. Isto tako, poželjno je zamijeniti antifriz nakon tri godine jer gubi svojstva.

Ako ste pak nedavno kupili rabljeni automobil i niste sigurni kad je vršena zadnja izmjena i ima li vode u sustavu poželjno bi bilo provjeriti stanje antifriza u bilo kojem servisu pomoću posebnih uređaja.image

Napunjen akumulator - jamstvo da će se motor pokrenuti

Stariji od četiri godine, ili akumulator smanjenog kapaciteta najčešći su razloga zašto kod velikih hladnoća ne možete pokrenuti motor automobila.

Osobito je to izraženo pri prvom valu vrlo niskih temperatura kakve su upravo pred nama. Već oko nule akumulator, naime, počinje gubiti kapacitet i za četvrtinu nego li za ljetnih mjeseci, dok se kod ekstremno niskih temperatura njegov kapacitet može i prepoloviti.

Zato je u cijelosti napunjen akumulator (barem 12,5 volti) jamac da problema s jutarnjim paljenjem neće biti, a ako je manji od 11 volti - kupite novi i nemate brige, jer će najbolje podnositi pojačano trošenje za zimskih mjeseci kad treba napajati brojne potrošače - ventilacije, svjetala, rada brisača, sustava odmrzavanja stakala...image

Zimske gume kao faktor sigurnosti

Premda zakone ne propisuje obavezne zimske gume u zimskim mjesecima s alternativom ljetnih guma s najmanje 4 milimetra profila s lancima u otežanim zimskim uvjetima, ako ste u mogućnosti svakako odaberite zimske gume. One, naime bitno bolje prianjanju na kolnik, bilo suh, ali vrlo hladan, mokar ili prekriven snijegom od ljetnih, a i komotnije je nastaviti voziti nego postavljati lance.

Ipak, treba imati na umu da potrošene zimske gume valja zamijeniti na vrijeme, baš kao i malo korištene zimske gume starijeg DOT-a koje na oko izgledaju odlično, ali su već toliko "tvrde" da vožnja na njima može predstavljati pravu opasnost.image

Izbjegnite smrzavanje dizela

Ako vozite automobil s dizelskim motorom tada ste upoznati s problemom jutarnjeg pokretanja za "jakih" minusa što nije problem samo vlasnicima automobila s ugrađenim starijim generacijama dizelaša već i onih s novijim.

Naime, ključna stavka kod problema s paljenjem na debelim minusima jest parafin u dizelu koji se pri niskim temperaturama kristalizira, a ti kristali začepljuju pore filtra goriva. Usto, što je temperatura niža kristali postaju sve veći to te mjere da blokiraju protok goriva kroz filtar pa se motor ne može pokrenuti...image

Kod dizelaši modernije gradnje inženjeri su pak tom problemu doskočili ugradnjom grijača u kućišta filtara, pa se problem nemogućnosti paljenja rjeđe događa. Kao dodatnu pomoć današnji dizelaši imaju ugrađene i senzore koji otkrivaju vodu na dnu filtra i paljenjem lampice na ploči s instrumentima upozoravaju vlasnika kako je vrijeme za akciju.

Međutim, takve se nedaće lako mogu preduhitriti aditivima i posebno izborom kvalitetnog goriva posebno kreiranog za zimske uvjete poput INA Eurodizela Arktik koje je prvo takvo gorivo na domaćem tržištu.

Razvijeno je od visokovrijednih komponenti koje jamče iznimna niskotemperaturna svojstva. Kombinacijom točke filtrabilnosti najviše -30 °C i točke zamućenja najviše -10 °C, ovo gorivo osigurava miran start i neometan rad motora u svim zimskim uvjetima. Korištenje jednog takvog namjenski "dizajniranog" goriva izbjegnite rizik od smrzavanja goriva te posljedično skupe kvarove elemenata motora.

Usto, svi oni koji u razdoblju od 14. prosinca 2020. do 14. veljače 2021. godine posjete bilo koje Inino maloprodajno mjesto te natoče Eurodizel Arktik, Class Plus goriva, ostala goriva iz Inine ponude, kao i ako kupe nešto iz asortimana robe široke potrošnje ili ponude Fresh Cornera u ukupnoj vrijednosti računa od 250 ili više kuna, mogu se prijaviti na nagradnu igru „INA nagrade tope minuse“ i osvojiti zalihu goriva za iduće tri godine*.

Sadržaj omogućila INA

Pročitano 90 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

SIPA jutros pretresa i hapsi: 6 službenika iz Odjela za krijumčarenje reketirali privrednike, poznata imena osumnjičenih

SIPA jutros pretresa i hapsi: 6 službenika iz Odjela za krijumčarenje reketirali privrednike, poznata imena osumnjičenih

Prvoosumnjičeni je, prema informacijama Istrage, Boris Filipović, šef Grupe za...

Policijski službenici PS Orašje slobode lišili četiri osobe

Policijski službenici PS Orašje slobode lišili četiri osobe

Policijski službenici PS Orašje postupali su po prijavi narušavanja JRiM...

Magla smanjuje vidljivost

Magla smanjuje vidljivost

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH juros...

Raste raspoloženje u BiH za mini-Šengen

Raste raspoloženje u BiH za mini-Šengen

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da se u...

Jedan bh. graničar pokriva 15,5 kilometara granice

Jedan bh. graničar pokriva 15,5 kilometara granice

Iako migrantska kriza u BiH traje godinama i kraj joj...

Zašto kasni vakcinacija?

Zašto kasni vakcinacija?

Više od 100 zemalja tek treba početi cijepljenje svojeg stanovništva...

Za dijelove BiH upaljen meteoalarm: Kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima?

Za dijelove BiH upaljen meteoalarm: Kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima?

Jutros je po kotlinama Bosne bilo magle i niskih oblaka,...

Koliko migranata uspije proći ‘tvrdo čuvanu’ hrvatsku granicu

Koliko migranata uspije proći ‘tvrdo čuvanu’ hrvatsku granicu

Tri predmeta vezana za navode o prisilnom vraćaju migranata iz...

EU će tražiti negativan test za ulazak u Uniju

EU će tražiti negativan test za ulazak u Uniju

Zemlje EU moći će zatražiti do 14 dana karantina i...

OTKRILA SPASONOSNI RECEPT: OVA ŽENA LIJEČI ONO ŠTO DOKTORI NE MOGU

OTKRILA SPASONOSNI RECEPT: OVA ŽENA LIJEČI ONO ŠTO DOKTORI NE MOGU

Za revolucionarni proizvod navodno se već odavno zna u nekim...

Neće vam trebati drugi lijek!

Neće vam trebati drugi lijek!

Očistićete organizam i od viška soli i masnoće, pa će...

Namirnice koje će vas dugo vremena držati sitim

Namirnice koje će vas dugo vremena držati sitim

Stalno ste gladni i ne možete odoljeti hrani?

Samo tri stvari potrebne da napokon DIŠETE u vlastitoj kući!

Samo tri stvari potrebne da napokon DIŠETE u vlastitoj kući!

Nema te kuće i nema te osobe koja barem jednom...

Travar Mirko pronašao lijek bolji od afričke šljive: Od ove biljke stvarno ne pada

Travar Mirko pronašao lijek bolji od afričke šljive: Od ove biljke stvarno ne pada

Narodna medicina postoji od samog početka i postanka ljudskog roda.