Ispiši ovu stranicu

Najbolji recept za kiselu cveklu

Cvekla je veoma zdravo povrće koje se koristi u kulinarstvu i medicini.

Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina (B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum, a sadrži još i jod.

Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, stvaranje antitijela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje tiroidne žlijezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića.

Cvekla, cikla ili crvena repa najsvježija je sa lišćem koje podsjeća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do dvije do tri sedmice, a kada je birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.  

RECEPT

SASTOJCI:

5 kg cvekle

500 ml sirćeta

2l vode

60 g soli

80 g šećera

1 kesica konzervansa

PRIPREMA:

Cveklu oprite, pa odstranite vrhove sa obje strane. Poslažite povrće u veći i dublji lonac i nalijte vodu u nivou cvekle, te stavite da se kuva. Nakon sat i po kuvanja viljuškom izbockajte cveklu i provjerite koliko je kuvana. Ako je u sredini još tvrda, dokuvajte je još pola sata. Potom procijedite i ostavite da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipajte sirće, vodu, so i šećer i sačekajte da prokuva. Kada provri, sklonite sa vatre i poklopite. Nakon 10 minuta dodajte konzervans i promiješajte, brzo će se otopiti. Ohlađenu cveklu ogulite i izrežite. Punite teglu tako što ćete je položiti na dlan i vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenite teglu vertikalno i završiti slaganje. Svaku teglu zalijte ohlađenim prelivom, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavite poklopce na tegle i odložite ih na suvo i tamno mjesto do služenja.

Zdravstveni benefiti cvekle

* Poboljšava funkciju jetre

* Povećava nivo hemoglobina

* Smanjuje upale

* Pomaže kod prevencije kancera

* Detoksikuje organizam

* Sprečava demenciju

* Smanjuje krvni pritisak

* Liјeči artritis

* Štiti organizam od slobodnih radikala

* Jača imuni sistem

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće