Ispiši ovu stranicu

Ne bacajte sjemenke lubenice, bogate su vitaminima i korisne za zdravlje

Grickanje sjemenki lubenice poboljšat će izgled vaše kože - postat će sjajnija, zdravija i duže će izgledati mladoliko.

U njima ima masnih kiselina koje hidratiziraju, učvršćuju i omekšavaju kožu, a štite je i od akni te drugih kožnih problema. Od njih će vam zablistati i kosa, i ona će biti zdravija, jača i sjajnija.

Sjemenke lubenice sadrže i bakar koji doprinosi proizvodnji melanina, pigmenta zaduženog za boju kože i kose.

Sto grama ovih sjemenki sadrži 139 posto preporučenih dnevnih potreba (RDA) za magnezijem. To je mineral važan za mnoge stvari, između ostalog za zdravlje kardiovaskularnog sustava i normalizaciju krvnog tlaka. Magnezij je odavno poznat kao važan mineral koji je važan za oko 300 biokemijskih reakcija u tijelu, od ravnoteže razine šećera u krvi, sinteze DNK do opuštanja mišića, ublažavanje grčeva i kožnih upala, rješavanje zatvora itd., piše 24sata.

Sjemenke lubenice obiluju i likopenom, važnim antioksidantom koji je odličan za zdravlje srca te za mušku plodnost i potenciju. U njima je i mnogo vitamina B skupine kao što su niacin, folat, pantotenska kiselina, tiamin i riboflavin.

U njima se nalaze i arginin, lizin, glutaminska kiselina, triptofan te druge važne aminokiseline koje naše tijelo ne može proizvesti samo. Na primjer, arginin poboljšava rad metabolizma i pospješuje seksualno zdravlje kao i zdravlje srca, prenosi Stethnews.

Važno ih je dobro usitniti

Da bi iskoristili njihove blagodati za zdravlje i ljepotu, nije ih dovoljno samo progutati cijele dok jedete lubenicu, jer će tako samo proći kroz probavni sustav bez da se iskoriste njihove dobrobiti. Važno ih je usitniti ili izgristi i tako unijeti u organizam.

Možete ih samljeti u prah koji se kasnije dodaje jelima, sokovima... Ili, ispeći na tavi i tako grickati. Ukoliko ih osušite i usitnite, dobit ćete odličan čaj. U litri vode prokuhajte 30-tak usitnjenih sjemenki oko deset minuta. Ohladite, procijedite i pijte tu tekućinu. Ovaj napitak je dobar u obrani tijela od bakterija te za čišćenje bubrega od kamenca i pijeska.

Ili, napravite ukusne i zdrave grickalice. Najprije sjemenke osušite pa pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi. Povremeno dodajte malo vode u kojoj ste rastopili sol.

Dobro je pojesti i bijeli dio lubenice

U dijelu lubenice koji se nalazi uz samu koru nalazi se obilje vitamina B6, C, A, magnezija, cinka i kalija. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih žila.

"U bijelom dijelu lubenice su pozamašne količine citrulina koje reagiraju sa našim enzimima te nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav te jača cirkulaciju", objasnila je Olja Martinić za 24sata, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće