Ispiši ovu stranicu

Najviše tegoba izaziva trava i korov

Izračunato je da je 30 zrna polena drveća i trava u zraku dovoljno da izazove tegobe kod preosjeljivih osoba

Poleni trava sada nadjačavaju polene drveća, što kod osoba osetljivih na više alergena ne mjenja mnogo situaciju jer se tegobe produžavaju. Naročito ako osjetljivi na polene trava, lipe, borova, jela, tuja, čempresa nisu počeli da uzimaju terapiju. 

Povećan stepen

Među polenima trava najviše problema preosjetljivim osobama prave lisičiji repak, ježevica, popino prase, prava livadarka, pšenica i raž. U tragovima ima i polena javora, bukve, oraha, duda... Od korova, zasad osjetljivost mogu da uzrokuju samo kopriva i bokvica. Izračunato je da je 30 zrna polena drveća i trava u zraku dovoljno da izazove tegobe kod preosjeljivih osoba, kažu stručnjaci. 

  • Važno je da se napomene i da trave imaju duži period polinacije - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Važno je da se napomene i da trave imaju duži period polinacije, odnosno prenošenja polena, pa alergičnima mogu da prave problem više mjeseci tokom godine. Najteže je onima koji su alergični na polene drveća, trava i korova.Ovi pacijenti zahtjevaju intezivniji nadzor alergologa. Jer, naročito kod njih vremenske prilike i povećan stepen zagađena utiču na ispoljavanje teže kliničke slike, koja postaje izraženija tokom suhih, sunčanih i vjetrovitih dana.

Odgovarajuća terapija

Da bi mogla da se propiše odgovarajuća terapija, veoma je važno da se zna na šta je osoba alergična. Jer, vremenski period polinacije trava je relativno dug - obično počne tokom aprila i može da potraje do jula. Zato se jednim dijelom preklapa sa periodom polinacije drveća, posebno lipe i borova, naglašavaju stručnjaci.  

Alergološki testovi

Veoma bitan korak u liječenju je da se urade alergološki testovi. Na osnovu rezultata pacijentu se daje savjet kako da se ponaša i određuje mu se terapija. Također, dostupni su i podaci o količini polena u zraku, pa bi ih trebalo redovno pratiti i na osnovu dobijenih informacija se prilagođavati. S obzirom na to da su alergije toliko masovne, većina onih koji imaju tegobe lijekove piju na svoju ruku, jer mogu da se kupe bez recepta. 

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće