Ispiši ovu stranicu

Pet prirodnih pića s umirujućim učinkom

Stres, tjeskoba i nemir postala su stanja s kojima se sve više ljudi suočava svakodnevno.

Nije nužno da uvijek posežete za sredstvima za smirenje, nekad je vaš najbolji saveznik na putu do dobrog raspoloženja pravi napitak. Izabrali smo pet pića na bazi prirodnih sastojaka, koja pomažu da se ponovo osjećate uravnoteženo. Najbolja stvar od svega je što ove sastojke vjerovatno već imate kod kuće

Kokosova voda

Kompleksi vitamina B sadržani u kokosovoj vodi povećavaju energiju i na taj način smanjuju osjećaj straha u tijelu. Kao važan dobavljač magnezija i kalija, kokosova voda također opušta mišiće i potiče cirkulaciju krvi. Kaže se da voda slatkog okusa štiti od srčanih udara i regulira krvni pritisak. Zbog toga je preporučljivo tokom dana piti kokosovu vodu. Visok sadržaj vlakana u njoj sprječava promjene raspoloženja i napade gladi.

Zob

Zob je superhrana među žitaricama i smatra se prirodnim dodatkom prehrani jer ima direktan utjecaj na nervni sistem, te se tako bori i protiv stresa i tjeskobe. Važno je konzumirati zob u njegovom najoriginalnijem obliku, tj. bez dodanog šećera. Na taj način se postiže konstantan nivo energije, stabilizira nivo šećera u krvi, regulira rad nervnog sistema. Dvije kašike zobi pomiješajte s malo toplog mlijeka ili vode i jedite za doručak.

Voda

Voda za piće u svom najčistijem obliku također može suzbiti strahove. Vodom se oslobađa hormon stresa kortizol, što signalizira tijelu da se nalazi u opasnoj situaciji ili u stanju nesigurnosti. Stoga nije slučajno što se tijelo sastoji od 60 posto vode koju trajno izlučujemo znojenjem i mokrenjem. Da bi se to nadoknadilo, potrebno je apsorbirati dovoljno tekućine, naprimjer, čistom vodom ili čvrstom hranom koja opskrbljuje tijelo s približno 750 mililitara vode.

Pitanje od milion KM: Koliko vode treba popiti? Ne previše i ne premalo. Ovisno o veličini tijela i prosječnoj fizičkoj aktivnosti, stručnjaci preporučuju jedan mililitar vode po kilokaloriji koja je potrošena. Preciznije, oko 35 mililitara vode po kilogramu tijela. Dakle, ako osoba teži 60 kilograma, trebala bi piti oko 2.100 litara vode dnevno. S 80 kilograma, to je otprilike 2.800 litara.

Mlijeko

Čaša toplog mlijeka ne samo da budi sjećanja iz djetinjstva, već ima umirujući učinak na tijelo i um. Mlijeko djeluje kao prirodni relaksant, također zahvaljujući aminokiselini triptofan koju sadrži. Pogoduje proizvodnji serotonina, tkivnog hormona koji pozitivno utječe na raspoloženje i smiruje živce. Slično kao uzimanje druge hrane poput banana, suhog voća ili tjestenine, čaša mlijeka navečer je isprobana metoda da se riješite unutarnjeg nemira koji se stvorio tokom dana.

Čaj od lipe

Od starijih članova porodice ste vjerovatno naučili kako je čaj od cvjetova lipe djelotvoran napitak protiv nesanice, te da umanjuje umor i tako smanjuje stres i anksioznost. Čaj od cvijeta lipe smatra se klasičnim kućnim lijekom za liječenje emocionalne neravnoteže. Najbolje je uzimati ljekovito bilje dva, tri puta dnevno u malim gutljajima čaja, tako ćete se pripremiti za noćni odmor i regulirati visoki krvni pritisak.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće