Ispiši ovu stranicu

Kineski kupus: Malo kalorija, mnogo energije

Odličan je izvor dijetalnih vlakana, ne sadrži masti i ima malo natrija. Mnoge studije povezuju konzumiranje ovog povrća sa smanjenim rizikom od pojave raka

Kineski kupus je jedna od najprilagodljivijih vrsta povrća koju cijene zbog brzog rasta i nutritivne vrijednosti. Kao što mu i samo ime kaže, podrijeklo vuče iz Kine, ali je popularan diljem svijeta. Tradicija uzgajanja ovog povrća je stara najmanje 6000 godina. 

Brassica chinensis ili Brassica pekinensis, kako je stručni naziv ove biljke spada u zeleno lisnato povrće nevjerovatno bogato mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine, minerale, karotenoide itd. Pripada porodici cruciferae (krstašice) ćiji su članovi brokula, obični kupus, karfiol, kelj pupčar… 

U 14. stoljeću kineski kupus se proširio na sve dijelove Kine, a početkom 20. stoljeća – u Koreju i Japan. Sada je poznat u cijelome svijetu i dostupan je skoro u svakom supermarketu.

Ukusno i hranjivo povrće

Ovo hranjivo povrće nije samo ukusno, nego i zdravo. Kineski kupus osigurava dovoljan unos vitamina neophodnih za naše zdravlje i štiti od mnogih bolesti. 

Osim svog odličnog okusa, kineski kupus je poznat po svome povoljnom utjecaju na zdravlje. Njegova ljekovita svojstva proučavao je liječnik Li Shizhen iz dinastije Ming. 

Kineski kupus je bogat izvor mnogih važnih vitamina, poput vitamina A,C i K. Vitamin A je neophodan za pravilno funkcioniranje imunog sistema, dobar vid, rast kostiju i zuba, dok vitamin K igra važnu ulogu u procesu koagulacije krvi.

Osim toga, vitamin K poboljšava apsorpciju kalcija i održava gustoću kostiju. Vitamin C je poznati prirodni antioksidant, koji nas štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Kineski kupus je bogat i vitaminom D, koji poboljšava apsorpciju kalcija i fosfora i zbog toga utječe na zdravlje zubi i kostiju. Sadrži i znatne količine folne kiseline i vitamina B6.

Folna kiselina je neophodna za pravilno formiranje tkiva i ćelija i smanjuje rizik od bolesti srca. S druge strane, vitamin B6 je ključan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina i formiranje crvenih krvnih stanica i antitijela. 

Izvor beta-karotena

Osim vitamina kineski kupus je značajan izvor karotenoida poput beta-karotena. Karotenoidi su poznati po svojim antioksidacijskim svojstvima. Provedena istraživanja potvrđuju kako konzumiranje namirnica bogatih beta-karotenom manjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka. 

Zna se i da karotenoidi povoljno utječu na očne bolesti poput glaukoma i makularne degeneracije. 

  • Odličan je izvor dijetalnih vlakana - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Odličan je izvor dijetalnih vlakana 

Kineski kupus sadrži velike količine mnogih važnih minerala poput kalcija i kalija. Kalcij je važan za zdravlje zuba i kostiju, dok kalij održava balans elektrolita u našem tijelu. Kalij također smanjuje rizik od problema sa cirkulacijom i srčanih bolesti. Odgovoran je za regulaciju krvnog pritiska.

On je odličan izvor dijetalnih vlakana, ne sadrži masti i ima nizak sadržaj natrija. Mnoge studije povezuju konzumiranje povrća iz porodice cruciferae sa smanjenim rizikom od pojave raka. To je zbog toga što ovo povrće sadrži glukozinolat, koji se bori sa rakom i poboljšava rad imuniteta. 

Za supe i salate

Kinezi su počeli prvi upotrebljavati ovo povrće za pripremu jela ugodnog i nježnog okusa. Sočni zeleni listovi kineskog kupusa imaju odličan okus i idealni su za pripremu salata i juha. 

Kineski kupus niske je kalorijske vrijednosti i zasićenih masti, zbog čega ga dijetetičari naveliko preporučuju. Ne zahtijeva puno termičke obrade, dovoljni su vruće ulje i malo začina. 

Okus mu je znatno blaži nego u ostalih zeljarica, ali kuhanjem mu se smanjuje prehrambena vrijednost pa je najbolje jesti svježe lišće. Razdvojene i dobro oprane listove pripremite kao salatu ili ih kratko obarite i začinite maslacem, uljem ili poprženim krušnim mrvicama.

Ako vam je ostalo kineskog kupusa, odrežite mu korijen, a glavice ovijte folijom da ne uvenu. Tako ga možete čuvati nekoliko dana u frižideru. Pofureno i ohlađeno lišće možete i zalediti u zamrzivaču.

Dvia recepta

1. Topla salata

Pripremite glavicu kineskog kupusa, 0,5 dl maslinovog ulja, vegetu, list peršina, so, biber i malo jabukovog sirćeta. 

Kineski kupus očistite - makine mu dva-tri gornja lista i odrežite donji dio. Narežite ga na trakice. U wok sipajte ulje, ocat i začine, te odmah dodajte kupus. Pirjajte oko 10-tak minuta - dok kupus ne splasne i stalno miješajte. Poslužite uz kuhanu rižu. Salati možete dodati malo soja sosa-

2. Hladna salata

Pripremite glavicu kineskog kupusa obro očišćrnu i opranu pa narezanu na trakice, dvije-tri veće mrkve – narendane, pavlaku, so, biber i druge začine po želji. Povrće začinite i poslužite.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće