Ispiši ovu stranicu

Naučite kako na pravilan način oprati salatu

Zelenu salatu, bila ona zapakovana ili ne, prije konzumacije nužno je dobro oprati kako bi se uklonile bakterije i nečistoće.

Nije ju dovoljno samo isprati pod mlazom vode već se preporučuje temeljnije pranje.

Zelena salata mnogima je nezaobilazan dio obroka jer je zdrava, a istovremeno vrlo jednostavna za pripremu. Ipak, prije nego što navalite na svoju salaticu, stručnjaci napominju kako ju je potrebno dobro oprati obzirom da na sebi može skupljati bakterije.

Možete je oprati čim dođete kući iz prodavaonice ili pričekati da je operete netom prije obroka. Nema pogrešnog odgovora pa se na kraju sve svodi na osobne preferencije.

U prodavnicama s emogu naći i zapakovane salate na kojima piše da su već oprane, no bez obzira na to, trebate ih ponovo oprati.

Bez obzira na to što piše, salata koja je prethodno oprana možda nije posve čista. Zato je sigurnije oprati ju ponovo.

Kada se govori o pranju salate, bez obzira bila li to glavica ili ona koje je već prethodno nasjeckana, nije dovoljno samo je isprati ispod mlaza hladne vode. Mnogo bolje rješenje jeste da napunite sudoper hladnom vodom te u njega potopite odvojene listove salate. Naravno, trebate pripaziti da je sudoper savršeno čist.

Druga opcija jet da koristite veću zdjelu te nju stavite u sudoper i napunite hladnom vodom i u nju namočite izdvojene listove salate.

Ostavite listove da plutaju najmanje 10 minuta u vodi. Dok se natapaju prljavština i pijesak će pasti na dno sudopera ili zdjele.

Potom izvadite listove iz vode te ih protresite kako bi se riješili viška vode. Na tržištu postoje i određeni uređaji (tzv. spinneri) koji pomažu da se salata brze osuši, no ako nemate, to nije problem.

Postoji trik koji je jednako uspješan, a sve što trebate uraditi je listove salate zamotati u kuhinjsku krpu (ili više njih, ovisno o količini salate) i staviti u plastičnu kesu koju trebate dobro zavezati na rubovima. Potom dobro zavrtite vrećicu, vrteći je oko ruke. Zbog pokreta će voda skliznuti s lišća i natopiti tkaninu.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće