Ispiši ovu stranicu

Hranom protiv PMS-a

Od predmenstrualnog sindroma pati skoro 70 posto žena, a prvi simptomi javljaju se od 10 do sedam dana prije menstruacije.

Najčešće su to razdražljivost, nesanica, nagle promjene raspoloženja, bolne grudi i nadutost.

Te tegobe povezuju se s hormonalnim promjenama u ovulaciji, odnosno promjenama u nivou estrogena i progesterona. Mogu se ublažiti pravilnom prehranom, naročito namirnicama poput brokule, prokulica i artičoka.

One obiluju vlaknima i odlične su protiv nadutosti. Slanu hranu i grickalice se preporučuje izbjegavati jer će dodatno pojačati neugodne simptome PMS-a.

Razdražljivost

Razdražljivost je jedan od najčešćih simptoma PMS-a, a ublažiti ga mogu složeni ugljikohidrati. Oni podstiču izlučivanje serotonina, hormona sreće, što u trenu popravlja raspoloženje. Takođe, pružaju dovoljnu količinu energije i time zatomljuju želju za hranom. Najbolji izbor su cjelovite žitarice, kvinoja i kokice.

Depresija

Ako se tokom tog razdoblja osjećate depresivno, pomoći će losos, jaja i chia sjemenke. Oni obiluju omega-3 masnim kiselinama koje popravljaju raspoloženje. Istraživanja su potvrdila da te kiseline djeluju kao antidepresivi. Za razliku od njih, alkohol pojačava osjećaj tuge i bezvoljnosti pa ga je bolje izbjegavati

Nesanica

Nesanica najčešće prethodi menstruaciji, što dodatno pojačava osjetljivost na bol, potvrdila je studija američkog Univerziteta "Džons Hopkins". Kod problema sa spavanjem pomažu banane koje sadrže hormon spavanja melatonin i regulišu prirodni ritam tijela, piše Women's Health. 

Melanholija

Osim razdražljivosti i depresije PMS prati osjećaj melanholije. Nivo energije podići će namirnice koje obiluju vitaminom B12 poput piletine, govedine i ćuretine. One takođe sadrže i proteine koji će vas razbuditi.

Akne

Hormonalne akne takođe mogu biti posljedica PMS-a. Neugodne prištiće može spriječiti ili barem ublažiti njihovu pojavu zeleno lisnato povrće. Ono je odličan izvor vitamina A koji čuva kožu od suvoće, nastanka akni i blokira štetno UV zračenje. Najbolji izvor su kelj i špinat.

Glavobolje

Ako se tokom PMS-a javljaju glavobolje, pomoći će magnezijum. Ovaj mineral opušta krvne sudove i time smanjuje pritisak i bol. Odličan izvor su sjemenke bundeve koje su bogate fitoestrogenima, biljnim tvarima koje se ponašaju kao ženski polni hormoni.

Veći apetit

Za vrijeme PMS-a pojačan osjećaj gladi uobičajena je stvar, a kako se apetiti može drastično povećati najbolje mu je doskočiti dobrim doručkom. Proteini i zdrave masnoće pružiće duži osjećaj sitosti i dati tijelu energije za ostatak dana. Preporučuje se dan započeti jajima koje možete pripremiti kao omlet ili samo ispeći.

 (24sata.hr)

Pročitano 217 puta