Isto tako, i neka dugotrajna, ali nepravilno skladištena hrana, može izgubiti okus i svježinu u kratkom vremenu. Srećom, bacanje hrane može se izbjeći uz nekoliko jednostavnih savjeta za čuvanje hrane.

Ako se hrana pravilno skladišti, ostat će svježa duže vrijeme.

Nekoliko jednostavnih trikova za spremanje i skladištenje hrane može vam pomoći da izbjegnete otpad, kupujete pametnije i manje, i tako štedite novac.

Kako čuvati svježu hranu u frižideru:

- Provjerite temperaturu unutrašnjosti frižidera pomoću termometra koji se u njemu nalazi. Idealna temperatura je između tri i četiri stepena Celzijusa jer će hrana ostati svježa, a neće se zamrznuti.

- Prije kupovine određene namirnice, svakako provjerite rok trajanja. U nekim situacijama ne isplati se kupovati proizvod čiji rok trajanja ističe za dva dana, pogotovo ako znate da ga nećete pripremiti do tada.

- Pokušajte isplanirati nekoliko obroka koji će se bazirati na hrani koju imate u frižideru, a posebnu pažnju posvetite onom čemu prije istječe rok ili vidite da počinje propadati.

Kako čuvati voće i povrće

- Na ladice u frižideru stavite papirne ručnike koji će apsorbirati višak vlage i pomoći namirnicama (koje uglavnom ostavljamo na dnu) da ostanu svježe i da se iskoriste dok nije prekasno.

- Mnogi vole gljive, ali ih rijetko pripremaju jer brzo propadnu. Prije nego što ih stavite u frižider, izvadite ih iz kutije, omotajte u papirne ručnike i pospremite u plastičnu kutijicu, da duže ostanu svježe.

- Ako primijetite da paradajz polako truhne, nemojte ga bacati, ispecite ga. Pečene komade stavite u posudu s maslinovim uljem i sigurni ste da će trajati još koji dan.

- Prije stavljanja u frižider, bobičasto voće operite vodom s malo sirćeta. Stavite ga u plastične posude i odložite u krajnji dio frižidera gdje je hladnije.

- Zelenu salatu, koja je počela truhnuti, isperite, odvojite propale listiće, a preostale ostavite da se namoče nekoliko minuta u ledenoj vodi.

- Da bi celer, mrkva i rotkvica duže ostali svježi, nasjeckajte ih i čuvajte u frižideru u posudi s vodom i budite bez brige.

- Tikvice premažite tankim slojem biljnog ulja i ostavite u špajz. Tako mogu potrajati sedmicama.

- Jabuke držite odvojeno od ostalog voća i povrća jer sadrže plin etilen, zbog kojeg ostala hrana brže propada.

- Mladi luk je jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv virusa, a duže će ostati svjež ako ga ostavite u tegli vode, poput cvijeta. Tako će mu vrhovi rasti, a ako postanu predugi, uvijek ih možete odrezati.

- Nemojte ostavljati glavice bijelog luka u posudu s poklopcem, objesite ih u špajzu i ostavite da “dišu” na zraku.

Kako čuvati meso, ribu i jaja

- Ribu je potrebno čuvati u vrećici na vrhu zdjele s ledom unutar frižidera, ali svakako je pojedite što prije.

- Jaja ostavite u frižideru u originalnoj kutiji. Ako ne možete procijeniti jesu li još uvijek svježa, stavite ih u šljicu vode. Svježe jaje će potonuti na dno, a staro će isplivati.

- Meso i perad trebalo bi čuvati u originalnom pakiranju ako ga planirate pojesti u narednih dan ili dva. U suprotnom ga zamotajte u aluminijsku foliju ili plastičnu vrećicu i zamrznite.

- Suho meso možete zamotati u krpu koju ste prethodno natopili sirćetom, potom omotati u voštani papir i zamrznuti.

Kako čuvati hljeb, brašno, tjesteninu…

- Zamrzavanjem brašna na 48 sati zasigurno ćete “ubiti” sve prisutne insekte, ali nemojte ga držati predugo u zamrzivaču, radije čuvajte u originalnom pakovanju, pa 48 sati prije upotrebe zamrznite da budete sigurni da se može koristiti.

- Hljebu nije mjesto u frižideru jer vlažna okolina samo može ubrzati proces njegovog raspada. Ako ga odmah koristite, pospremite ga u dobro zatvorenu posudu na radnoj površini.

- Ako imate previše hljeba, zamrznite višak i prije upotreba ugrijte u rerni.

- Suha tjestenina, ako se pravilno čuva, može stajati i više od svog roka trajanja koji je najčešće dvije godine, a isto vrijedi i za rižu, lazanje i slične proizvode.

- Suhu hranu skladištite u hermetički zatvorenim posudama, a ne u originalnoj ambalaži. Tako će se žitarice, pereci, tjestenina i druge suhe namirnice održati svježim.

Kako čuvati ulje

Biljno i maslinovo ulje mogu trajati do dvije godine, ali moraju se čuvati u tamnoj i hladnijoj prostoriji jer inače će se užegnuti. Ako se razvije vinski okus ili miris, vjerovatno nije bilo dobro zatvoreno i to ulje je propalo.