Ispiši ovu stranicu

Kako se kao vozač ponašati u vrijeme koronavirusa

Otkako se pojavio, koronavirus Sars-CoV-2 počeo je polako utjecati na sve aspekte našeg života, pa se čak i vožnja automobila dovodi u pitanje, a ponašanje vozača treba se promijeniti u novonastalim okolnostima, piše Autoguru. Evo što trebate očekivati i kako se trebate ponašati u vrijeme COVID-19 epidemije.

Točenje goriva

Benzinske pumpe ostaju otvorene, jer spadaju u kategoriju nužnih objekata, koji će nastaviti raditi čak i tokom vanredne situacije. Zato ne trebate strahovati da će vaše vozilo ostati bez goriva, a pumpe trebate posjećivati isključivo izvan policijskog sata.

Pomoć na cesti

Mnogi servisi za pomoć na cesti i dalje rade, ali s određenim izmjenama o kojima ćete biti obaviješteni kada ih nazovete. Zaposlenici će vas najvjerovatnije odmah preko telefona pitati za vaše zdravstveno stanje i jeste li bili testirani na COVID-19. Odgovaranjem na ova pitanja pomoći ćete u sprečavanju širenja virusa.

Pomoć u slučaju nesreće

Hitne službe kao što su policija, hitna pomoć i vatrogasci, radit će tokom vanrednog stanja. U slučaju saobraćajne nezgode ili nesreće i dalje ih možete nazvati da vam priteknu u pomoć. Ako vam je auto oštećen i ako vam treba šlep-služba, kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću, koja bi vam trebala pomoći. I oni vam mogu postaviti pitanja u vezi s vašim zdravljem s ciljem da zaštite vozača šlep-vozila.

Popravak i servisiranje

Ako trebate popraviti nešto na automobilu ili ga servisirati, ovo je veoma nezgodan trenutak za to. Trenutno većina automehaničara radi i najvjerovatnije ćete moći popraviti svoje vozilo, ali je moguće da ćete malo duže čekati da dođete na red.

Ako ste odlučili ne voziti

Ako vanredno stanje potraje nekoliko mjeseci, morate pripaziti na neke stvari ako ste odlučili ne voziti svoj auto tokom ovog razdoblja. Kao prvo, akumulator ili baterija će vam se isprazniti. Kako biste spriječili ovo, možete kupiti punjač koji će pomoći akumulatoru raditi normalno bez obzira na to što ne vozite svoj auto.
I gume bi se mogle izravnati na jednom mjestu, jer mnogo vremena stoje u istom položaju. Manje ravne točke će se same vratiti u normalno stanje kada počnete ponovo voziti auto, ali prvo što biste trebali učiniti kada opet počnete voziti je otići na pumpu i provjeriti tlak u gumama.
Rezervoar napunite do vrha kako biste izbjegli koroziju i formiranje hrđe u njemu.
Problem s akumulatorom i gumama može se riješiti ako jednom do dvaput sedmično budete vozili automobil – provozajte ga različitim brzinama u skladu s ograničenjima brzine i odvezite ga na autoput kako biste ga "razdrmali".
Ovo će osvježiti i vaše kočnice, mjenjač, ovjes i druge ključne komponente, pa ćete biti spremni za normalno funkcioniranje kada ponovo počnete redovno koristiti automobil.
Kada se sve bude vratilo u normalu, odvezite automobil kod majstora kako biste provjerili radi li sve kako treba i kako biste bili sigurni tokom vožnje.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće