Ispiši ovu stranicu

Kako ispravno prati odjeću u vrijeme pandemije

“Odjeća uglavnom nije izvor izloženosti ovom virusu”, tvrdi bivši glavni medicinski direktor CDC-a dr. Robert Amler

Znamo da trebao održavati sigurno socijalno distanciranje i često prati ruke kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije za vrijeme pandemije koronavirusa – ali šta je s našom odjećom?

Iako mnogo toga ostaje nepoznato o novom virusu COVID-19, stručnjaci trenutno govore da se virusna bolest najčešće prenosi s osobe na osobu dišnim kapljicama, kao na primjer kada zaražena osoba kašlje ili kihne unutar oko šest metara bliskih kontakata.

Nakon povratka kući s posla, prodavaonica ili drugih javnih mjesta, nema potrebe da se presvlačite u potpunosti kako biste se borili protiv širenja virusne bolesti, izjavio je za Fox News bivši glavni medicinski direktor CDC-a (američkog Centra za zarazane bolesti ) dr. Robert Amler.

“Zdrav razum mi sugerira da se ovo čini ekstremnim”, rekao je Amler na nedavnoj sesiji Q&A. „Vaša odeća neće biti važan izvor izlaganja, osim ako neko bolestan nije imao dosta dodira sa tom odjećom – njuškao je ili nakašljao na nju ili ih nosio neko vreme dok je bio bolestan.

“Odjeća uglavnom nije izvor izloženosti ovom virusu”, dodao je on.

Što se tiče upravljanja rubljem tijekom izbijanja rublja, CDC savjetuje da domaćinstva s potvrđenim ili sumnjivim slučajevima COVID-19 slijede ove upute prilikom čišćenja odjeće, posteljine, ručnika i drugih predmeta koji idu u pranje:

• Nosite rukavice kada dodirujete rublje bolesne osobe. Rukavice za jednokratnu upotrebu treba odbaciti nakon svake upotrebe, dok rukavice za višekratnu upotrebu ne treba koristiti za svrhe izvan dezinfekcijskih i čišćenja površina COVID-19.

• Ne istresajte prljav veš. To smanjuje mogućnost širenja virusa kroz zrak.

• Možete oprati rublje bolesne osobe s drugim predmetima. Pratite upute proizvođača prilikom pranja rublja i koristite “najtopliju odgovarajuću postavku vode” za predmete ako je to moguće, navodi CDC. Zatim potpuno osušite predmete.

• Čuvajte ruke čistim. Operite ruke odmah nakon skidanja rukavica. Ako pri rukovanju prljavim vešom ne koristite rukavice, nakon toga pravilno operite ruke.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće