Ispiši ovu stranicu

Da li spremate hranu u posuđu koje izaziva mnoge bolesti? Izbacite iz kuhinje!

Danas je lepeza ponude uistinu široka, ali isto tako i vrlo zbunjujuća.

Sa reklama sustižu nas razne proturječne informacije o ovome što je dobro, zdravo, kvalitetno... Definitivno treba izbjegavati posuđe od teflona.

Zašto ne koristiti teflonsko posuđe?

Glavna kemikalija koja se koristi u izradi teflonskog posuđa (perfluoroktanoička kiselina-PFOA, materija nalik sapunu) vrlo je opasna.

Osim što je ekološki potpuno neprihvatljiva (trajno zagađuje okoliš, a pogotovo zalihe pitke vode), dio teflonskog sloja prije ili kasnije pojedemo s hranom. U literaturi se nailazi i na pojam «teflonska gripa», s bolovima u zglobovima sličnim onima kod gripe.

Proizvođač pojašnjava da su ovi problemi prolazni i javljaju se samo kao posljedica pregrijavanja posude. Zaštita od štetnog utjecaja teflona može biti dvojaka. Možete ga potpuno izbjegavati, a možete ga i upotrebljavati uz mjere predostrožnosti, što podrazumijeva i svjesno ulaženje u određeni rizik. Previsoka temperatura zagrijavanja oslobađa kemikalije u zrak.

Problem je što nećete znati kada ste prešli granicu. Zagrijani teflon ne smrdi. Dalje, neka vam ne bude žao da posudu odmah bacite čim vidite ogrebotine na teflonskom premazu. Naime, oštećenja signaliziraju da teflon prelazi u hranu u većoj količini.

Čak i ako nema vidljivih oštećenja, vijek upotrebe teflonske posude ne bi trebao biti duži od godine dana.

Oslobađaju se i spojevi fluora, koji su otrovni. Baza teflonske posude obično je od aluminija, a svaku kontaminaciju aluminijem trebalo bi apsolutno izbjegavati zato što izaziva neke bolesti poput Alzheimerove, ali i nekih drugih.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće