Ispiši ovu stranicu

Kako uzgojiti đumbir kod kuće?

Đumbir je izuzetno popularan zimski začin, koji će vas savršeno ugrijati iznutra te zaštititi od prehlade i viroze.

Ovaj egzotični gomolj ljutkasta okusa poznat je po svojim protuupalnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiparazitnim svojstvima.  Zahvaljujući sastojcima kao što su gingeroli, šogaoli i paradoli đumbir ima i snažna antikancerogena svojstva.  Neovisno o tome dodajete li ga svježeg u svoja omiljena jela ili u zimski čaj s limunom i medom, đumbir je pravi saveznik vašeg zdravlja.
Umjesto da ga kupujete u supermarketima, gdje nikad niste sto posto sigurni u njegovu svježinu, zašto ga jednostavno ne biste uzgojili sami – kod kuće?
Na taj način bit ćete sigurni u očuvanost njegovih ljekovitih svojstava.  Za sadnju će vam trebati veća posuda, svježi gomolj đumbira te kompost i malo zemlje.  Ovaj gomolj možete uzgajati u zatvorenom ili pak vani u vrtu.
Uzgoj đumbira kod kuće
Većina ljudi koji uzgajaju đumbir kod kuće za sadnju biraju veće posude s dobrom drenažom koje lako mogu premještati ovisno o tome koliko svjetla i topline je đumbiru potrebno.  Za sadnju će vam trebati malo deblji, čvrsti komad svježeg korijena đumbira, koji ima glatku koru te vidljive male izbočine – na tim će mjestima s vremenom izbiti novi izdanci. Najbolje ga je posaditi između proljeća i jeseni. Ako ga odlučite posaditi u vrtu, idealni mjeseci za to su – travanj i svibanj!
Ako je korijen đumbira koji planirate posaditi suh, noć prije ostavite ga da se namače u toploj vodi. Za sadnju đumbira trebaju vam kvalitetna zemlja, organski kompost i malo pijeska.
Sadnja u 4 koraka:
  1. Napunite 2/3 posude kompostom (koji đumbir jako voli) pomiješanim s malo pijeska. 
  2. Potom u kompost zabodite komad svježeg đumbira tako da viri samo „oko“. 
  3. Zatim dodajte i sloj zemlje tek toliko da lagano pokrije korijen đumbira. Dobro zalijte.
  4. Posudu možete pokriti čistom plastičnom vrećicom kako biste zadržali što više vlage u zemlji. Stavite đumbir na mjesto koje je djelomično izloženo sunčevoj svjetlosti.
  5. Zemlja – ni presuha ni prevlažna!
  6. Đumbir ljeti zahtijeva puno vode, stoga osobito pazite da u to vrijeme zemlja ne bude suha. Bude li korijen suh, neće se dobro razvijati i ostat će malen i zakržljao. Ipak, s druge strane, pazite i da zemlja ne bude previše natopljena jer će to rezultirati truljenjem korijena đumbira.  Zato bi bilo dobro da imate sistem natapanja po principu kap po kap. To će omogućiti stalnu vlažnost zemlje, ali ne i pretjeranu natopljenost.   U roku od mjesec dana nakon sadnje pojavit će se mali zeleni izdanci. Kad izdanci niknu, možete ukloniti plastičnu vrećicu te posudu s đumbirom premjestiti u toplu sobu koja je puna prirodne svjetlosti.  Idealna temperatura sobe je oko 24 C. U roku od šest do osam mjeseci svježi korijen đumbira bit će spreman za konzumaciju!

Dva načina vađenja đumbira iz zemlje
Da je đumbir spreman za vađenje iz zemlje, znat ćete po visini zelene stabljike – ona bi trebala biti visine barem 1 metar. Što je stabljika viša, to je i korijen veći. Izvaditi možete cijeli gomolj, odnosno korijen đumbira, ili samo dio ako vam treba malo za konzumaciju.  Želite li đumbir dodati u svoje jelo, ali ne preferirate njegov vatren okus, konzumirajte ga netom nakon vađenja iz zemlje. Tada on još uvijek ima blagi okus. Gomolj đumbira koji se izvadi direktno iz zemlje ima žutu boju poput maslaca s ružičastim mrljama. Njegov okus nije vatren i suh nego topao i delikatan – gotovo cvjetni. Teksturom je hrskav i lagan, gotovo poput jabuke, tako da se može jesti više kao povrće nego kao začin.
S duljim stajanjem, kako se sve više suši, na njemu se počinje stvarati ona prepoznatljiva „papirnata“ korica. Tada đumbir postaje oštar i ljut.
Savjeti za čuvanje
Svježi korijen đumbira možete čuvati u hladnjaku barem tri tjedna.  Kako bi se dulje očuvao, možete ga neoguljenog staviti u plastičnu vrećicu, istisnuti sav zrak i pohraniti ga u donju ladicu hladnjaka. Ne zaboravite ostaviti malo korijena đumbira za iduću sadnju. Dodatne informacije o sadnji đumbira saznajte u ovom videu:

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće