Ispiši ovu stranicu

Internet (ne)sigurnost: Kad besplatno skupo košta

Da li vam šta znače riječi phishing, malware, botnets, hacking...?

Da, to su nazivi najčešćih internet prevara, a mi smo istražili koliko smo sigurni dok smo online.

Na samom početku, evo šta znače pomenute riječi:

Phishing  je  termin za stranice koje se koriste u svrhu prevare i obmane.

Malware  su stranice koje instaliraju zlonamjerni softver ili resurse na uređaj korisnika.

Botnets su stranice koje upravljaju mrežom botova, a hacking su stranice promovišu ili savjetuju kako neovlašteno pristupiti vlasničkim kompjuterskim sistemima, u svrhu krađe informacija, prevare, kreiranja virusa, ili drugih nezakonitih radnji u vezi sa krađom digitalnih informacija.

internet sigurnost, phishing, hakovanje, virus, malwarePrema nedavno objavljenim statistikama kompanije SecuCloud, na uzorku od 500 hiljada korisnika utvrđeno je da na mjesečnom nivou bude blokirano skoro osam miliona zlonamjernih prijetnji, što je u prosjeku oko 16 takvih prijetnji po korisniku.

Dovoljno je da samo jedan takav zlonamjeran sajt dođe do vaših ličnih podataka, pa da vam stvore veliku štetu. Ukoliko ste nepažljivi i nemate dodatnu internet zaštitu, ovakvi sajtovi mogu da preuzmu vaše profile na društvenim mrežama, mogu da dođu do podataka sa mobilnih telefona, da “ukradu” novac sa bankarskog računa i slično.

A kako se to zapravo dešava?

Da li ste se našli u situaciji da vam za vrijeme surfovanja na netu iskoči ponuda da ste baš vi korisnik koji je odabran u izboru od njih hiljadu i da nakon što kliknete na ”Prihvati” ili ”OK” imate pravo na osvajanje “fenomenalne i jedinstvene nagrade”? To je samo jedan način kako virusi gađaju korisnike.

Drugi (i puno rašireniji) način bi bio putem instalacije aplikacija sa nepoznatih (ili relativno nepoznatih) pružaoca usluga. Instalacijom aplikacije virus se direktno instalira na vaš pametni telefon.

Treći način bio bi uopšte otvaranjem bilo kakvih spamova, reklama ili bilo čega sličnog što možete dobiti najčešće putem imejla.

Naravno postoji mnogo načina i metoda putem kojih virus može dobiti pristup i ući u vaš pametni telefon, ali ovo su neki od najčešćih.

Evo kako da prepoznate da vam je telefon "zaražen":

  • Mobilni telefon vam odjednom radi puno sporije,
  • Trajanje baterije se drastično smanjilo uprkos činjenici da imate nov mobilni telefon,
  • Mobilni telefon vam  se neočekivano ‘sam od sebe’ restartuje i gasi,
  • Fajlove kojima ste ranije imali pristup sada ne možete da pristupiti iako su oni još uvijek u memoriji mobilnog uređaja,
  • Povremeno ili često otkazivanje operativnog sistema,
  • Aplikacije ne rade kao ni vaš internet pretraživač,  a spajanje na internet postaje sve teže ili je nemoguće,
  • Nestanak ličnih podataka koje ste  sačuvali u memoriji vašeg mobilnog uređaja,
  • i mnogo, mnogo drugih nezgodnih situacija

Šta uraditi da vam se ne desi ovakav ili sličan scenario?

Uvijek budite veoma pažljivi kada preuzimate aplikacije. Preuzimajte samo one za koje ste potpuno sigurni u njihovu autentičnost I kvalitet. Izbjegavajte preuzimanje aplikacija putem neprovjerenih I rizičnih internet stranica iako vam se nude sasvim besplatno. Nekada vas “besplatne” stvari mogu mnogo koštati.

sigurnost, internet, virus, malwareAplikacije skidajte isključivo putem ovlaštenih internet prodavnica.

Drugi način samozaštite je neposjećivanje internet stranica sumnjivog sadržaja, kao što su razne stranice piratskog tipa i/ili stranice koje sadrže eksplicitan ili seksualan sadržaj. Ne trebamo posebno spominjati  da su ovakve stranice gotovo uvijek “bogate” virusima, trojancima, malwareima i ostalim štetnim programima.

Pročitano 185 puta