Ispiši ovu stranicu

Ljekovitost primorskih biljaka: Lovor poboljšava varenje, žalfija protiv upale grla...

U primorskom dijelu Crne Gore zastupljene su žalfija, u narodu poznata i kao pelim, kadulja ili kaduna, lovor, maslina, lavanda, ruzmarin, primorski vrijesak, nar...

Prvo branje ljekovitog bilja započinje u mediteranskim primorskim sredinama. U primorskom dijelu Crne Gore zastupljene su žalfija, u narodu poznata i kao pelim, kadulja ili kaduna, lovor, maslina, lavanda, ruzmarin, primorski vrijesak, nar...

Žalfija

Spada među najljekovitije biljke Mediterana zbog virostatičkog, antibkterijskog djelopvanja. Ova biljka prima minerale iz krša, pa je pelim iz Crne Gore među najboljim u Evropi, pa i na svijetu. Miris biljke je aromatičan, jak i specifičan. Bere se u vrijeme cvjetanja a koriste se uglavnom listovi. Žalfiju redovno koristim u recepturama čajeva sa drugim ljekovtim biljem.

Ona je preventiva kod teških oboljenja, pa i tumora, naročito ako se počne piti još za vrijeme tinejdžerskih dana.

Čaj za preventivu

Obično se jedna supena kašika žalfije stavi u 2 dl proključale vode i kuva 3 minuta. Pustite da se hladi 15 minuta, procijedite i pijte tokom dana u malim gutljajima. Odličan je i protiv upale grla, za ispiranje usta, smanjuje znojenje, djeluje protiv proliva. Blagotvoran je proptiv gripa, menstrulanih tegoba.

Recept za ispiranje usta

Uzmite 3 supene kašike sitno sjecknog lista žalfije i pola litra proključale vode, preliti i ostaviti da stoji tokom noći. Sjutradan procijediti i ispirati usta. Ne gutati. Kod upale zubnog mesa mogu se žvakati listovi žalfije 4-5 puta dnevno.

Žafija se koristi u kulinarstvu pa se osušeni listovi koriste u jelima sa mesom, od ribe

Preparat za kožu

Jednu jabuku oiljuštiti isitniti pa propasirati sa dvije kašike meda i 20 g sitno sjeckane žalfije. Mješavina se nanosi na čisto lice i pusti da stoji 15 minuta. Isprati mlakom vodom ovu masku. Ovaj recept je posebno dbar za normalan tip kože.

Lovor ili lorber

Ovo drvo je veoma rasrpostranjeno duž crnogorskog primorja. Ukus je veoma aromatičan, pomalo opor, ljut, blago gorak, vrlo kvalitetan pa se izvozi u mnoge zremlje. Lovor je smatran za sveto drvo pa su još u vrijeme Rimskog carstva vojskovođe pobjedonosno ulazile u gradove sa lovorovim vijencem.

Ima antiseptično svojstvo, jača apetit, poboljšava varenje, sprečava vrenje u crijevima, izbacuje nagomilane gasove i odlično je sredstvo za iskašljavanje. U posljednje vrijeme se koisti i kod kod blagih oblika šećerne bolesti.

Pomoć od lovora za iskašljavanje i bronhitis

Skuvati 6-7 listova lovora i kolut limuna u 2 dl ključale vode. Ostaviti da stoji 10 minuta a zatim se proicijedi. Pije se 2-3 puta dnevno u malim gutljajima.

Protiv reume

Izgnječiti bobice lovora u avanu pa ih skuvati u proključaloj vodi oko 15 minuta. Dobijeni sok procijediti kroz gazu a zatim ostaviti da se hladi. Tako dobijeno ulje koje se skupi na površini se pokupi sa vrha i pomiješa sa kašičicom isprane svinsjke masti. Umutiti da se dobije homogena smjesa. Krema se čuva u zatvorenoj teglici maže se na opranu kožu 2-3 puta dnevno. Poboljšanje se osjeti trećeg dana.

Primorski vrijesak

Postoji više vrsta proimorskog vrijeska sa bijelim cvjetićima, sa rozim/ljubičastim i svijetlo plavim. Najlešće se koristi bijeli u obliku čaja koji čisti crijeva, smanjuje znojenje, smiruje živce, odličan je za bubrege i podstiče polni nagon.Čaj za liječenje bubrega

Uzme se po 1 supena kašiuka vrijeska, preslice, uve ursi, žalfije, kukuruzne svile pa se prelije sa 6 dl proljučale voide. Ostavi se pola sata da se hladi, procijedi se i pije 2-3 puta dnevno po 2 dl, pola sata prije jela.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće