Ispiši ovu stranicu

Najbolji način za čuvanje hljeba: Najgori je da stoji u plastičnoj kesi

Najbolje rešenje, kažu, jeste da stavite hljeb u zamrzivač

Sušenje hljeba ne može se spriječiti, ali se može odložiti. Stajanjem, gluteni, proteini pšenice počinju da se povezuju i hljeb postaje sve tvrđi. Koliko dugo će ostati svjež zavisi i od podneblja u kojem živite. U područjima sa puno vlage u vazduhu na sobnoj temperaturi hljeb neće izdržati dugo jer vlaga podstiče rast plijesni.

Ukoliko se svjež hljeb čuva u plastici, vlaga može da 'skvasi' korice i da čitav hljeb učini gnjecavim. To je greška zbog koje se hljeb može brzo ubuđati ili postati bajat već poslije nekoliko sati. Kesa će polako, ali sigurno "osušiti" hljeb, a sobna temperatura je idealna za razvoj buđi, piše Stvar ukusa. Najbolje rešenje, kažu, jeste da stavite hljeb u zamrzivač. Zamrzavanjem možete sačuvati svježinu hljeba na duži rok, čaki i do dva mjeseca. Stavite ga u aluminijsku foliju i dobro zamotajte kako hladni vazduh ne bi stvorio na njemu kristale vode. Vrlo je praktično zamrznuti već narezane kriške.

Zamrznuti hljeb možete odmrznuti na dva načina:

1. Ako vam treba odmah, stavite ga u aluminijsku foliju i zagrijte u rerni;

2. Ako želite svjež hljeb za ujutru, izvadite ga pred spavanje i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se preko noći lagano otapa. Ujutrou će ukus biti kao da ste ga tek kupili.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće