Ispiši ovu stranicu

Smanjite unos šećera

Najčešći razlog pretjerivanja je što se jedu i ugljikohidrati

Ako niste od onih koji se mogu prisjetiti kada su i šta pojeli tokom dana, a volite slatkiše, vrlo je moguće da pretjerujete s unosom šećera.

Najčešći razlog pretjerivanja je što se, osim standardnih slatkiša, jedu i ugljikohidrati, poput hljeba, tjestenine, peciva...

Uraditi kontrolu

Ovih nekoliko znakova koje tijelo šalje mogu vam pokazati jedete li previše šećera. 

1. Variranje težine - Povećan unos šećera, čak i uz povećanu fizičku aktivnost, neminovno vodi do povećanja tjelesne težine. S druge strane, ako često jedete slatkiše, ne rekreirate se, ali se i ne debljate, odnosno mršavite, potrebno je da pod hitno uradite kontrolu nivoa šećera u krvi.

2. Slabiji rad mozga - Problemi s koncentracijom, razmišljanjem i rasuđivanjem izraženiji su kod osoba koje utoljavaju glad prostim šećerima. S vremenom, oni postaju sve izraženiji.

Umorno i tromo

3. Poremećaj okusa - Osobe koje prečesto jedu slatko s vremenom izgube osjećaj za okus. Bitna postaje samo slatkoća, ali se teško razazanaje jede li se čokolada, sladoled ili nešto treće.

4. Umor - Oni koji jedu previše šećera često se osjećaju umorno i tromo. Pojedina istraživanja čak ukazuju i na vezu između šećera i depresivnog raspoloženja.

Štetne molekule

Višak šećera u krvi vezuje se za proteine i tako se formiraju štetne molekule nazvane AGE, koje napadaju okolne proteine, uključujući i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, sastojcima koji čine da koža izgleda čvrsta i elastična.

Kao rezultat, dolazi do stvaranja bora i opuštanja kože.

Napad gladi

Iznenadni napad gladi pojavljuje se zato što šećer provocira lučenje velikih količina inzulina. Kada inzulin zbog praznih kalorija, kakav je šećer, počne podjednako vrtoglavo opadati, javlja se napad gladi, koji može biti praćen jezom i drhtavicom.

Osjećaj hladnoće

Previše šećera u ishrani dovodi do destabilizacije imuniteta i utječe na kompletan krvotok. Zato se može desiti da vam je hladno, bilo kada ste unutra ili vani, bez obzira na to što su garderoba u kojoj ste i temperatura optimalne.

Problemi sa zubima

Poznato je da šećeri negativno utječu na zdravlje zuba. Stoga, ako imate česte probleme sa zubima, razmislite o smanjenju šećera u prehrani. Šećer je krivac za nastanak karijesa, ali i niza drugih bolnih stanja u vašim ustima.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće