Ispiši ovu stranicu

Kako do blistavog sudopera u samo sedam jednostavnih koraka

Soda je abrazivno sredstvo za čišćenje, a ipak nježna i neće ogrebati površinu sudopera, limun se bori protiv bakterija i daje osvježavajući miris, dok sirće uklanja preostale mrlje od vode

Saznajte kako očistiti i ispolirati sudoper od nehrđajućeg čelika, i to s onim što svako ima u svom domaćinstvu.

Trebat će vam:

- krpa
- mekana spužva
- bočica s raspršivačem
- soda bikarbona
- limun ili limeta
- maslinovo ulje
- sirće

Čišćenje kuhinjskog sudopera često spada u kategoriju zaboravljenih poslova, ali čišćenje sudopera od nehrđajućeg čelika je zapravo lakše nego većina misli. Evo kako možete svom starom sudoperu dati potpuno novi sjaj:

Ispraznite i isperite sudoper

Prvo, u potpunosti ispraznite sudoper (uključujući gumene prostirke ili metalne rešetke sudopera). Zatim sudoper temeljito isperite vrućom vodom.

Pospite ga sodom bikarbonom

Vlažni sudoper pospite sodom bikarbonom tako da pokrijte cijelu površinu tankim slojem sode. Nemojte zaboraviti pokriti i stranice sudopera.

Istrljajte sudoper

Vlažnom spužvom ili krpom za čišćenje "izribajte" sudoper sodom bikarbonom. Čistite u smjeru zrna od nehrđajućeg čelika, pri čemu pažljivo očistite područja koja su zaprljana mrljama ili prljava. Po potrebi možete dodati još malo vode. Voda i soda bikarbona će se tokom čišćenja pretvoriti u pastu. Soda bikarbona djeluje kao abrazivno sredstvo za čišćenje, ali je dovoljno nježna da ne ogrebe površinu od nehrđajućeg čelika.

Ponovno ribajte koristeći limun

Prerežite limun na pola i ribajte sudoper polovicama, dok se pasta od sode bikarbone još nalazi u sudoperu. Visok nivo  kiselina u limunovom soku (i soku limete!) može vam pomoći u borbi protiv bakterija i osvježiti sudoper lijepim mirisom citrusa.

Isperite

Isperite pastu sode bikarbone i limunov sok vodom. Polovice limuna stavite u smeće kako biste ga osvježili.

Sirćetom uklonite vodene mrlje

Bočicom s raspršivačem poprskajte cijeli sudoper octom. Zatim istrljajte sudoper čistom krpom. Sirće djeluje kao prirodno dezinfekcijsko sredstvo i sredstvo za uklanjanje mrlja od vode.

Osušite i vratite sjaj maslinovim uljem

Na kraju osušite sudoper suhom krpom i uklonite preostalu vodu ili sirće. Zatim, da biste stvarno pojačali sjaj, koristite maslinovo ulje. Izlijte malu količinu na suhu krpu i utrljajte je u sudoper, "brišući" u smjeru zrna. Na kraju obrišite višak ulja, piše Reader's Digest.

Izvor:   24sata.hr

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće