Ispiši ovu stranicu

Tikva je pravo malo ljekovito čudo

Tikva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva

Tikve ili bundeve su kraljice jeseni. Kaže se da su nekada davno bile bitan izvor hrane Indijancima. Tikva im je pomagala da izdrže dugu i hladnu zimu. Danas se tikva nalazi u vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

U tikvi ima vitamina C, E, K, B1, B2, B3, B6, folne kiseline i mineralnih sastojaka kalija, fosfora, kalcija i željeza.

Tikva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Tikva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Brzo zasiti i siromašna je kalorijama, zbog čega je idealna namirnica za mršanje.

Ova namirnica pomaže u smanjenju holesterola u krvi. Oblog od svježe naribane tikve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Tikvu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, supe, kolače i sokove. Uz nju pristaju začini poput peršuna, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.

Ukoliko se opredijelite za pečenje u rerni, onda je najbolja za to tikva stambolka jer ima debelo slatko meso. Izrežite nekoliko komada tikve sa korom, stavite na tepsiju i ubacite u rernu i pecite dok ne omekne. Vašom kućom će se proširiti prelijepi miris.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće