Ispiši ovu stranicu

Ususret sezoni grijanja: Kako da sami pripremite radijatore

Prašinu i druge prljavštine možete očistiti na uobičajen način – uz pomoć usisivača, mokre salvete i malo blagog deterdženta

Septembar je pravo vrijeme da provjerite ispravnost bojlera, radijatora i dimnjaka u svojim domovima i pripremite ih za predstojeću grijnu sezonu.

Oni koji se griju na plin svoje bojlere trebali bi servisirati barem jednom godišnje, kako bi radili dugotrajno i učinkovito, a taj posao uvijek treba obavljati stručna osoba koja za to posjeduje ispravnu licencu.

Uz bojlere, radijatori su još jedan važan dio sistema koji zahtijevaja redovno čišćenje i kontrolu.

Evo nekoliko savjeta:

Održavanje radijatora

Osnovno održavanje radijatora možete i sami napraviti – redovno čistite prašinu s površine radijatora kako bi se osigurao lakši protok zraka i topline.

Očistite prašinu

Prašinu i druge prljavštine možete očistiti na uobičajen način – uz pomoć usisivača, mokre salvete i malo blagog deterdženta. Pomoću usisivača na paru ili fena za kosu možete ispuhati nečistoće koje se nakupljaju između rešetki.

Provjerite ventile

Provjerite i ventile na radijatoru i cijevima, povremeno ih otvorite kako bi se uvjerili da je sve u redu, te ih po potrebi podmažite kako bi se osigurao dugotrajan rad.

Ispustite zrak iz radijatora

Ukoliko ste primijetili neravnomjernu zagrijanost površine radijatora dok je grijanje radilo, to je znak nakupljanja zraka u njima i poziv na odzračivanje radijatora. Odzračivanje radijatora jednostavan je postupak i sve što vam treba su ključ za odvrtanje ventila radijatora, posuda i krpa.

Isperite unutrašnjost

Problem sa lošijim zagrijavanjem može se riješiti i ispiranjem radijatora, što je ipak nešto složeniji postupak, posebno ako u stanu imate stare, teške radijatore od lijevanog željeza. Za ispiranje radijatore je potrebno skinuti i iznijeti ih vani. Vijak za odzračivanje se ukloni, radijator se polegne na dno te se crijevom ispira sipajući vodu kroz otvor na donjem dijelu radijatora.

I na kraju, ako imate poteškoća sa grijanjem, ako radijatori proizvode čudne zvukove ili ne griju ravnomjerno i nakon što ste sami poduzeli korake koje sami možete, najbolje je da pozovete stručnog majstora koji će prekontrolisati cijeli sistem i ukloniti poteškoće.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće