Ispiši ovu stranicu

Stolisnik – biljka koja uspješno liječi sve ove zdravstvene tegobe

Stolisnik je biljka ugodnog mirisa koja liječi brojne zdravstvene tegobe, a raste svuda uz putove, kao i na livadama i pašnjacima.

Njeni mnogobrojni aktivni sastojci djeluju čudotvorno na ljudski organizam, te stoga ima široku primjenu u liječenju.

Eterično ulje stolisnika smiruje mišiće i liječi grčeve, djeluje protuupalno i uništava parazite u crijevima.

Snižava krvni tlak, smiruje probavne smetnje, poput nadutosti, zatvora, želučanih tegoba...

Čisti i jača krv i probavne organe, a efikasna je u liječenju jetre, slezine, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, groznice, lupanja srca, bolova u križima i leđima, neredovnih menstruacija, nesanice, raznih osipa i čireva.

Zahvaljujući protuupalnim svojstvima, odlična je i za vanjsku upotrebu, te smiruje reumatske bolove i bolove kod hemoroida.

Upotrebljava se i za liječenje konjunktivitisa, ekcema i drugih stanja, uključujući i groznice. Pomaže i u liječenju bolesti povezanih s trombozom, te abnormalno visokog tlaka u arterijama.

Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno djeluje za liječenje šećerne bolesti, osobito u početnom stadiju. Korisna je i kod prekomjernog krvarenja.

Spada među ljekovita sredstva koja djeluju svojim gorkim ukusom na sluznicu želuca, pa tako potiče izlučivanje želučanog soka, a samim tim pobuđuje apetit.

Ljekoviti preparati s hajdučkom travom, odnosno mješavina čajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crijevima. Kalij, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utječe na rad srca, uspješno se koristi i kod ženskih bolesti.

Čaj od stolisnika

Sastojci:

1 jušna žlica sušene hajdučke trave
1 šalica kipuće vode
kriška limuna

Priprema:

Ubacite sušenu travu u šalicu kipuće vode.
Ostavite 10 minuta da odstoji.
Iscijedite i odstranite lišće.
Po želji dodajte krišku limuna ili malo meda.

Čaj korisno djeluje i liječi ispucale ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod liječenja osipa na koži – psorijaze.

Također, upotrebljava se kod angine pektoris, i to kao čaj. Kod nervoznih osoba preporučuje se da češće peru cijelo tijelo ujutro i uvečer rashlađenim čajem hajdučke trave.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće