Ispiši ovu stranicu

OVO JE 11 NAJOPASNIJIH STVARI U VAŠOJ KUHINJI

Za neke od njih sigurno NISTE NI ZNALI!

Postoje stvari koje svakodnevno koristimo u našoj kuhinji. One nam izgledaju potpuno normalno i nikada nismo ni pomislili koliko zapravo opasne mogu biti.

Pogledajte koje su to najopasnije:

11. Plastične kutije za hranu

kuhinja1

Da bi plastika bila fleksibilna, neki proizvođači dodaju posebne hemikalije, a to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Sigurni smo da ih ne želite u hrani ili u tijelu.

10. Kuhinjski sudoper

kuhinja2

Ako ostaci hrane od jela neko vrijeme ostanu u sudoperu, počinju stvarati pogodno tlo za bakterije poput salmonele i mnogih drugih. Kuhinjski sudoper može biti stvarno prljavo mjesto

9. Noževi

kuhinja3

Noževi bi uvijek trebali biti oštri. Ako nisu dovoljno oštri, mogu se omaknuti kad pokušate rezati nešto, i tako možete povrijediti ruku ili neki drugi dio tijela.

8. Spužve

kuhinja4

Na prosječnoj kuhinjskoj spužvi bakterije se razmnožavaju veoma brzo. Ispiranje  ne spriječava štetne patogene da se množe.

7. Kuhinjske krpe

kuhinja5

Kuhinjske krpe su jedna od najprljavijih stvari u vašoj kuhinji. Dirate ih cijelo vrijeme - čak i prije pranja ruku, a zatim opet tokom kuhanja. To je način na koji bakterije ulaze u vašu hranu.

6. Osvježivači zraka

kuhinja6

Hemikalije koje se nalaze u svim vrstama osvježivača zraka mogu prouzročiti oštećenje pluća ili čak rak.

5. Plinska pećnica

kuhinja7

Nikad ne zaboravite provjeriti jeste li isključili plin prije odlaska u krevet ili napuštanja kuće.

4. Neljepljivo posuđe

kuhinja8

Pregrijani Teflon može ispuštati otrovne pare. Dakle, u ovom slučaju bolje je upotrijebiti neko staromodno i dobro provjereno posuđe.

3. Mašina za meso

kuhinja9

Mašine za meso su vrlo jake i držite prste daleko od noževa. Uvijek uzmite poseban alat za guranje mesa, tako da ne povrijedite ruke.

2. Drobilica za otpatke

kuhinja10

Ovo je samo za otpad! Ne bi smjeli gurati prste u nju. Čak i ako nešto slučajno upadne tamo, ne pokušavajte to vaditi rukama.

1. Daske za rezanje

kuhinja11

Uvijek koristite zasebne daske za meso i povrće. Sirovo meso može sadržavati bakterije koje uzrokuju teške bolesti. Nikada nemojte koristiti oštećene ili napuknute daske jer su pukotine savršena mjesta za razmnožavanje bakterija.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće