Ispiši ovu stranicu

Pitanja koja morate postaviti prije uzimanja lijekova

Lijek mora biti kvalitetan, siguran i učinkovit, što jamči proizvođač, a kada dođe u pacijentove ruke, on je odgovoran za pravilnu primjenu lijeka kako bi poslužio namjeni, a opasnosti bile svedene na minimum

Prije korištenja lijeka trebali biste znati odgovore na niz pitanja koja vam ljekar ili apotekar trebaju pojasniti. Međutim, ubrzani tempo života i gužve u ambulantama i apotekama ne ostavljaju nam vremena za pitanja i razgovore.  

Očekuje se, naravno, da prije upotrebe pročitamo detaljno uputstva priložena uz lijek, ali veliko je pitanje možemo li to uraditi bez lupe, jer su ona odštampana najsitnijim mogućim pismom, a često i nisu baš razumljiva.

Zato biste ljekaru ili apotekaru morali postaviti bar sljedeća pitanja:

 1. Za šta mi lijek služi?

Često se terapija sastoji od više vrsta lijekova, pogotovo za starije. Ponekad su pacijenti zbunjeni pa se može dogoditi da sami odbace kao nepotreban ili zaborave uzeti neki od propisanih lijekova, a on je možda i najvažniji u terapiji.

Ako imate takvih problema, zamolite farmaceuta u apoteci da vam označi na kutiji za šta je koji lijek (npr. reuma, pritisak, spavanje, želudac…).

2. Kako i kada ga moram uzeti?

Uz svaki propisani lijek ljekar će vam reći kako ga trebate uzimati, a farmaceut će vam detaljnije objasniti.

Za neke je lijekove važno uzmu li se prije, tokom ili poslije obroka, a za neke ćete dobiti i dodatna objašnjenja, npr. da se nakon uzimanja najmanje pola sata mora ostati u uspravnom položaju (lijekovi za osteoporozu) ili da se tablete ne smiju lomiti…

Lijekove koji se uzimaju na usta treba uzeti s čašom vode, to je sigurnije nego s drugim napicima, a nipošto ih ne treba uzimati sa sokom od grejpa (moguće su interakcije).

Za druge oblike lijekova, npr. masti, kapi za oči, različite lijekove koji se uzimaju inhaliranjem, injekcije inzulina i sl., ako ne znate, zatražite da vam se pojasni način upotrebe.

3. Koliko lijeka moram uzeti?

Potrebnu jačinu lijeka i dozu odredit će ljekar ovisno o dijagnozi, toku bolesti, stanju pacijenta, životnoj dobi i drugim prisutnim bolestima. Iako ćete u uputi lijeka naći podatak o doziranju, on je napisan općenito i odnosi se na više indikacija.

Svaki bolesnik mora se tačno pridržavati propisane doze i učestalosti uzimanja tokom dana koju je za njega, prema njegovu stanju, odredio liječnik.

4. Koliko dugo ga trebam uzimati?

Neki lijekovi koriste se povremeno, samo po potrebi (analgetici, antipiretici…), oni za akutna stanja (npr. antibiotici) kraće vrijeme, ali većina lijekova služi za liječenje hroničnih bolesti i oni se moraju uzimati dugotrajno, neki i doživotno (lijekovi za krvni pritisak, dijabetes, masnoće u krvi, epilepsiju, depresiju…).

Naglo prekidanje terapije i neredovito uzimanje mogu biti opasni za vaše zdravlje.

5. Smijem li odjednom popiti više različitih lijekova? 

Ako vam je propisano da dva ili više različitih lijekova trebate popiti u određeno doba dana (npr. dvije vrste tableta ujutro, a tri navečer), nemojte to učiniti u isto vrijeme. Napravite mali razmak između uzimanja, bar desetak minuta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće