Ispiši ovu stranicu

Kad tijelo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

Hronični stres najčešće tiho, ali konstantno utiče na naš organizam, koji sve proživljava i pamti

Hronični stres najčešće tiho, ali konstantno utiče na naš organizam, koji sve proživljava i pamti. Prepoznajte simptome koji nas upozoravaju da je vrijeme za promjenu načina života.

1. Umorni ste bez obzira na to koliko spavate jer - spavate redovno i dovoljno, ali biste se poslije buđenja najradije odmah vratili u krevet. 

2. Ujutru se teško budite. Nadbubrežna žlijezda zbog stresa ne luči dovoljno kortizola koji obično pomaže da se razbudimo.

3. Nemirni snovi i noćne more. Kada smo nervozni i napeti, češće se budimo pa se smanjuje mogućnost dosezanja stepena spavanja u kome umorne i opterećene snove zamjenjuju pozitivne i opuštene slike.

4. Jako želite slanu hranu. Hronični stres dovodi do disbalansa elektrolita u tijelu pa zato imamo potrebu za nečim slanim.

5. Zavrti vam se u glavi kada ustajete iz sjedećeg, ležećeg ili čučećeg položaja. I to je direktna posljedica nedostatka elektrolita.

6. Teški PMS i neredovne menstruacije posljedica su viška hormona stresa. Bolni menstrualni grčevi u dvostruko većoj mjeri javljaju se kod žena pod stresom.

7. Često ste prehlađeni jer hronični stres dovodi do pada imuniteta.

8. Ne znate se nositi sa stresnim situacijama. To je zato što se nakon duge izloženosti stresnim situacijama naša sposobnost tolerancije i otpornosti na stres znatno smanjuje.

9. Ne možete preživjeti dan bez kofeina ili energetskih pića. Vaše prirodne rezerve energije ispraznile su se zbog stresa.

10. Vikend glavobolje. Slabije glavobolje ili intenzivnije migrene mogu se pojaviti tokom vikenda, kada pada nivo stresa i napetosti.

11. Iznenadna pojava akni. Upaljena koža također može biti znak stresnog načina života.

12. Kožne bolesti. Svrab, atopijski dermatitis ili seboreja su kožne bolesti koje svoje uporište imaju u emocionalnim opterećenjima hroničnog stresa.

13. Pojava novih alergija. Hormoni stresa stimuliraju lučenje imunoglobulina E, proteina u krvi koji je odgovaran za alergijske reakcije u organizmu.

14. Bolovi u stomaku. Premda još uvijek nije dovoljno medicinski istražena povezanost između uznemirenosti i bolova u stomaku u mnogim istraživanjima je dokazano da grčeve u abdomenu podstiču nervoza i ostali simptomi stresa poput anksioznosti i straha.

15. Naglo gojenje ili mršavljenje - stres može biti uzrok hormonalnih promjena koje utiču i na tjelesnu težinu. Stres posebno jako utječe na rad štitne žlijezde, a upravo su neobjašnjivo gojenje i mršavljenje jedan od znakova da ta žlijezda stvara probleme.

16. Problemi sa žgaravicom može biti i posljedica stresa koji također podstiče prekomjerno izlučivanje kiselina u želucu.

17. Često se osjećate uznemireno. Duža izloženost stresu može prouzročiti napade panike s kojima se najčešće ne možemo nositi bez pomoći stručnjaka.

18. Ne možete se fokusirati jer je stres uzeo svoj danak.

19. Pretjerujete sa svojim porocima pa, na primjer, umjesto nekoliko cigareta odjednom dnevno popuštite cijelu kutiju. Zbog osjećaja pritiska u stresnim situacijama većina traži "utjehu" u svom poroku.

20. Zaboravnost i gubitak oštroumnosti. Treba vam dugo da razbistrite glavu, ne možete srediti misli i često zaboravljate? Sve su to posljedice stresa.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće