Ispiši ovu stranicu

Tri najgore vrste doručka, koje treba da izbjegavate

Doručak je najvažniji obrok u danu. Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim.

Želite li dan započeti ukusno i zdravo te tijelu pružiti energiju, izbjegavajte ove tri vrste doručka.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto odsto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak natašte trenutačno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost.Radije posegnite za pravim voćem, koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave, te ga obogatite zdjelicom žitarica. Isto vrijedi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, no ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato je tijesto masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koje su vašem organizmu prijeko potrebne za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga premažite mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.

3. "Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu, poput pečenih jaja sa slaninom, bijeli hljeb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koji su mu potrebni. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuvati i kombinovati uz krišku prepečenog hljeba i čaj.

PRIMJERI ZDRAVOG DORUČKACJELOVITE ŽITARICE

Zaboravite na sve one lijepo obojene kutije žitarica koje su najvjerovatnije prepune nezdravih rafiniranih ugljikohidrata i šećera. Odaberite umjesto njih cjelovite žitarice, kao što su zobene pahuljice, koje možete obogatiti orašastim plodovima i svježim voćem. Složeni ugljikohidrati i vlakna duže će vas držati sitima, a i smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

KVINOJA

Ona se smatra pravim blagom kad je riječ o njenim prehrambenim vrijednostima. Sadrži sve aminokiseline koje tijelo treba. Osim toga, bogata je kalcijumom, željezom, magnezijumom, vlaknima i bakrom i prirodno je bez glutena. Prokuvajte jednu šoljicu mlijeka (možete koristiti bademovo mlijeko) i kvinoju. Dodajte cimet i ekstrakt vanilije i kuvajte dok smjesa ne postane kremasta i prilično gusta.

JOGURT I GRANOLA

Ovakav primjer doručka izvrstan je način da probudite metabolizam. Pripremite domaću granolu u količini potrebnoj za nekoliko dana, svako jutro je pomiješajte s jogurtom i imate spreman zdravi doručak u tek nekoliko minuta.
(NN)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće