Ispiši ovu stranicu

LIJEKOVI KUPLJENI PUTEM INTERNETA MOGU BITI KOBNI

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je upozorila na opasnost od sve češće pojave kupovine lijekova putem internetskih oglasa, jer mogu biti kobni. I pacijenti u Bosni i Hercegovini nerijetko, umjesto u apotekama, lijekove kupuju putem oglasa zato što su jeftiniji.

Nema kontrole

Po vrlo povoljnim cijenama u ponudi su lijekovi navodno za sve vrste bolesti, od karcinoma do reumatskih tegoba.

Kako nam je kazala predsjednica Komore magistara farmacije FBiH Zahida Binakaj, građani nipošto ne bi smjeli nasjedati na ovakve oglase i kupovati ove lijekove, jer je upitna njihova ispravnost.

- Nažalost, mnogi nisu svjesni opasnosti od lijekova koji se kupe putem interneta, jer ne postoje bez razloga agencije za lijekove i medicinska sredstva koja rade kontrolu svega što ulazi u jednu zemlju, pa tako i u BiH. Sve što se kupi putem interneta, ne znamo je li kontrolirano i kakav je kvalitet – kaže Binakaj.

Također, prema njenim riječima, velika je opasnost i to što takvi lijekovi uglavnom nemaju nikakva uputstva za korištenje.

- Ništa ne znamo o kontraindikacijama, alergijskim reakcijama i slično. Pravi i jedni stručnjak za lijek je magistar farmacije i jedina ispravna ustanova gdje se smiju lijekovi prodavati jesu apoteke – naglašava Binakaj.

(Hayat)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće