Ispiši ovu stranicu

Evo koliko morate da sačekate sa sjedanjem za volan ako ste popili jedno pivo, čašu vina ili rakiju

Bez obzira koliko god htjeli da se zaboravite i opustite uz piće sa prijateljima, ukoliko na kraju druženja sjedate za volan morate da budete odgovorni i da za volan sjednete trijezni.

Ukoliko ste ipak bili nevaljali pa ste popili jedno ili dva pića, evo koliko trebate da sačekate prije nego sjednete za volan ako ne želite da vozite pod dejstvom alkohola i da ne dobijete kaznu, piše “Telegraf“... Ukoliko ste popili jedan cider koji ima 4,5 do 7 procenta alkohola, treba da prođe 4 do 8,5 sati prije nego sjednete u auto i odvezete se kući.

Kod piva je situacija sljedeća: ukoliko ste popili jedno pivo sa 4,5 posto alkohola onda sačekajte 3,5 sati prije nego uzmete volan u ruke. Kod dva piva ove jačine sačekajte 5,5 sati, a kod tri 8 sati. Za ona sa veći procentom alkohola moraćete da sačekate malo više ili se bolje taksijem odvezite kući.

Vino nalaže da nakon jedne čaše od 175ml i jačine 13 posto alkohola sačekate 3 sata prije odlaska kući sopstvenim autom. Za dvije čaše važi pravilo 4,5 sati, a kod tri 6 što je znatno manje nego kod piva.

Nakon jedne rakije savjetujemo da sačekate 2,5 sati do vožnje, a poslije dvije rakije 4 sati i tu povucite crtu. Ovaj kalkulator može da vam pomogne da se preračunate kada trebate da krenete kući, ali ga nikako ne zloupotrebljavajte i ne koristite u svrhe planiranja opijanja i vožnje nakon toga.

“Telegraf“

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće