Ispiši ovu stranicu

Ako uključite ovo na mobitelu baterija će trajati duže

Google je priznao i da su griješili u tome što su ohrabrivali developere da u svojim aplikacijama koriste bijelu boju

U prezentaciji održanoj na Android Dev Summitu, iz Googlea su potvrdili da dark mode, odnosno tamni način rada operacijskih sistema i aplikacija, ima pozitivne učinke na trajanje baterije Androida.

Dark mode je opcija koja mijenja boju teme operacijskog sistema ili aplikacije u crnu. Dugo se pričalo o učinku dark modea na vijek baterije, no ovo je prvi put da je to zaista i potvrđeno, piše Business Insider.

Tokom prezentacije iz Googlea su pokazali podatak o učinku dark modea na bateriju kada se koristi u aplikaciji YouTube. Pokazalo se da na punoj svjetlosti dark mode štedi 43 posto baterije u poređenju s normalnim stanjem ili “normal modeom” koji koristi mnogo bijele boje.

Google je priznao i da su griješili u tome što su ohrabrivali developere da u svojim aplikacijama koriste bijelu boju, pa tako i u aplikaciji samog Googlea.

Mnogo aplikacija nudi korisnicima opciju “dark modea”, no ne i sve, a većina kao glavnu koristi upravo bijelu boju.

Inače, postoje aplikacije koje troše bateriju više od ostalih. Tako, naprimjer, Snapchat troši najviše baterije u mirovanju. Popularni Tinder također jede bateriju zbog praćenja lokacije. Microsoft Outlook stalno provjerava i osvježava novu poštu. Ako želite uštedjeti bateriju, svoj e-mail možete provjeravati i ručno ili instalirati drugu aplikaciju za e-mail. Facebook aplikacija je žderač baterije. Facebook bi najbolje bilo koristiti u Lite verziji ili ga provjeravati preko browsera, prenosi Index.hr.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće