Ispiši ovu stranicu

Greške koje pravimo pri pranju i održavanju odjeće

Pranje i održavanje veša je postalo znatno lakše otkako su proizvedene veš-mašine i sušilice, međutim mnogo ljudi još uvijek pravi neke osnovne greške u održavanju i pranju veša.

Bright Side je prikupio nekoliko grešaka te objasnio kako one štete odjeći i mašini.

Starije mašine za veš imaju filter koji je potrebno izvaditi i očistiti nakon svakog pranja. Ako ste prezauzeti, pokušajte ovo uraditi barem jednom mjesečno. Filter se može očistiti starom četkicom i s malo deterdženta, ali se također može ostaviti u vreloj vodi deset minuta za bolje rezultate.

Neki stručnjaci također preporučuju tabletice za čišćenje ili slične tečnosti koje se koriste za pranje mašine za suđe.

Nakon što ispraznite džepove pantalona, izvrnite ih na suprotnu stranu jer ovo sprečava trajno oštećenje tkanine. Ovo se također predlaže za džempere i majice osjetljivijih materijala.

Iako mašina izgleda velika i čini se da u nju može stati mnogo veša, stručnjaci kažu da je ipak ne natrpavate odjećom. Ostavite otprilike četvrtinu praznu da bi veš imao prostora da se opere i ispere na što bolji način.

Nikada nemojte odmah oblačiti odjeću koju ste tek kupili te je operite skupa s vešom slične ili iste boje, jer nove tkanine mogu ispuštati boju pri pranju, zbog čega svjetlije tkanine poboje ili mogu ostavljati boju po koži.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće