Ispiši ovu stranicu

Prirodni mirisi za osvježenje doma

Mirisi imaju poseban uticaj na našu psihu: mogu nam popraviti raspoloženje, podsjetiti nas na neke osobe i događaje iz djetinjstva ili davne prošlosti, izazvati osjećaj ugodnosti ili neugodnosti ili nas, asocirati na određeno godišnje doba ili praznike.

Mirisi bitno utiču na utisak o prostoru ako su lijepi i svježi, ali industrijski mirisi za osvježenje doma nerijetko sadrže štetne tvari, a mnogima se ne sviđa njihova intenzivnost i težina. Stoga se preporučuju prirodni mirisi.

Limun i ruzmarin

Ova kombinacija zvuči osvježavajuće i podiže raspoloženje u trenu. Ako vam se sviđa ovakav mirisni spoj, lako ćete ga i sami napraviti, a da pri tome ne potrošite previše novca. U praznu staklenu bocu stavite vodu, kriške limuna, ruzmarin i malo ekstrakta vanilije. Ubrzo ćete napraviti unikatni miris za dom, a za koji nećete potrošiti puno novca.

Ruzmarin i lavanda

Ova kombinacija mirisa oduševiće sve ljubitelje prirodnih mirisnih nota. Ako želite osvježiti vaše tepihe tako da poprime lijep miris, isprobajte ručno izrađeni mirisni prah. Dakle, pomiješajte sodu bikarbonu, osušeni i usitnjeni ruzmarin s lavandinim uljem i tim prahom pospite tepihe. Nakon 15-20 minuta ih usisajte i bićete očarani predivnim mirisom koji ste sami napravili.

Ljiljan

Vrlo lako i brzo možete i sami napraviti sprej za osvježavanje prostora uz pomoć mješavine vode, votke i ulja od ljiljana.

Narandža i cimet

Kombinacija narandže i cimeta zadovoljiće svakoga ko zna uživati u ljepoti. Za to je neophodno da izmiješate vodu, eterično ulje narandže i cimet s kuglicama želatina koje apsorbuju vodu. Dobićete sjajan osvježivač prostora koji u vaš dom donosi dašak jeseni.

Mirisno punjenje

Stakleno punjenje kupovnih osvježivača dosad ste bacali u smeće? Zašto ih ne biste dopunili mirisnom kombinacijom po vašem ukusu? Potrebno vam je samo malo eteričnog ulja poput lavande, limuna ili eukaliptusa razrijeđenog s vodom. Bićete oduševljeni mirisom.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće