Ispiši ovu stranicu

Kako spriječiti da vam neko hakira račun na Facebooku

Nije zabavno otkriti da vam je neko upao u korisnički profil na najvećoj društvenoj mreži svijeta, a to može imati i vrlo ozbiljne posljedice. Evo što možete poduzeti ako vam se to dogodi

Nekoliko je stvari koje možete poduzeti kako biste spriječili upad u vaš korisnički račun na Facebooku i reagovati ukoliko dođe do toga.

Kako ćete znati je li vaš korisnički račun na Facebooku hakiran?

Pa, obično je to prilično očito jer će se početi događati čudne stvari. Vaš korisnički profil počet će, recimo, na zidovima vaših prijatelja objavljivati oglase koji veze nemaju s vašim stvarnim interesima. Moguće je kako će biti promijenjene informacije na vašem profilu, kako će profil početi slati poruke bez vašeg znanja… Ukratko, ništa dobro.

Zato je mudro redovno provjeravati je li se netko drugi logirao u vaš korisnički račun. To možete učiniti ako otvorite Settings, Security pa Where You’re Logged In i kliknete Edit. Ovdje možete vidjeti odakle ste se sve logirali na Facebook i koje ste uređaje pritom koristili.

Ako vidite nešto što ne prepoznajete, to je znak za uzbunu. Zaustavite smjesta tu aktivnost.

Provjerite historiju kupovanja

Ako na Facebooku imate pohranjene podatke o kreditnoj kartici, pametno je redovno provjeravati je li ih haker zlorabio. Otvorite Settings pa Payments i pogledajte ispis transakcija. Pronađete li nešto sumnjivo, obavijestite Facebook putem ove poveznice.

Na istom mjestu možete provjeriti i transakcije vezane uz Ads Manager.

Kako obavijestiti Facebook o pokušaju provale u korisnički račun

Čim otkrijete probleme, trebate ih prijaviti Facebooku. Možete učiniti to koristeći Support Inbox (na stranici Facebook Help Center) ili putem njihovog korisničkog računa na Twitteru. Na raspolaganju za probleme druge vrste su stranice Bullying Center, Safety Check i Safety Center.

Kako ćete zaštititi svoj korisnički račun na Facebooku?

Preventiva je uvijek bolje rješenje nego liječenje. Hakerima ćete otežati posao ako koristite jaku lozinku i redovno je mijenjate, izbjegavate spam te sumnjive poveznice i privitke…

Kad god možete, koristite više slojeva zaštite, uključujući dvostepensku provjeru te biometrijske alate. Također možete uključiti obavijesti o logiranju (pod Security, pa Login Alerts). Na istom mjestu naći ćete i kućicu za Login Approvals. Ako je aktivirate, bit će potrebno unijeti poseban sigurnosni kod svaki put kad se logirate s nepoznatog uređaja ili web preglednika.

Pri korištenju Facebooka izbjegavajte sumnjive poveznice i privitke, koji se mogu pojaviti i u mapi Message Requests, kao i naslove koji vas mame. Pripazite logirate li se na pravi Facebook, a ne lažnjak koji služi kao mamac kako bi se kradljivci dokopali vaših podataka.

Odredite ko sve može vidjeti vaše fotografije, objave i tagove. Sačuvat ćete barem dio privatnosti, a hakerima otežati pristup informacijama koje bi mogli zlorabiti kako bi vas prevarili, preporučuje Make Use Of.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće