Ispiši ovu stranicu

Bebi rastu prvi zubići – šta treba znati

Zadovoljite djetetovu potrebu za grickanjem i diranjem bolnih desni tako što ćete mu dati posebnu grickalicu ili gumeni prsten ispunjen vodom ili gelom, koji se prije upotrebe ohladi

Vaša beba u posljednje je vrijeme razdražljiva, nervozno gura prstiće u usta, grize sve što dohvati i pritom obilno slini. Jeste li pomislili na prve zubiće?

Prosječno, prvi zub naraste između petog i osmog mjeseca, najčešće u šestome. Najprije izbijaju dva donja sjekutića, zatim gornja dva, pa gornje dvojke, a nakon toga donje dvojke.

Oko devetog mjeseca počnu nicati bočni sjekutići, a za njima i gornji. Donje četvorke izbijaju oko godine dana starosti, a potom i gornje četvorke. Slijedi izbijanje donjih, pa gornjih očnjaka (između 17 i 19 mjeseci).

Zadnji su kutnjaci. Uglavnom, dijete bi do navršene druge godine trebalo imati svih 20 mliječnih zuba.

Nicanje izvan rasporeda

Beba je navršila osam mjeseci, a prvi zubić još nije niknuo? Nemojte paničariti, jer na kašnjenje može utjecati nekoliko faktora. Npr. preuranjeni porod, slabija težina od očekivane ili je posrijedi obiteljska crta.

Zubići katkad mogu stići i ranije ili se dijete već rodi sa zubićem u ustima. I u takvim slučajevima uzrok može biti upravo genetska predispozicija. Ako niču jako izvan uobičajenog rasporeda ili nasumce, obratite se pedijatru.

Povišena temperatura

Iako povišena temperatura može pratiti nicanje prvih zubića, to nije pravilo. No, ako su desni na mjestu gdje će zubić izbiti natečene, a dijete obilno slini, gura prstiće i druge stvari u usta, povišenje temperature najvjerojatnije je posljedica izbijanja.

Kako pomoći bebi

Na tržištu postoje posebni gelovi i tekućine namijenjeni smirivanju upalnog stanja desni.

Zadovoljite djetetovu potrebu za grickanjem i diranjem bolnih desni tako što ćete mu dati posebnu grickalicu ili gumeni prsten ispunjen vodom ili gelom, koji se prije upotrebe ohladi.

Njega prvih zubića

Danas se pouzdano zna da s njegom treba započeti od prvog zubića. Zubiće treba čistiti nakon svakog obroka. U apotekama i specijaliziranim trgovinama dostupne su posebne gumene četkice za prve zubiće ili jednostavno namočite čistu krpicu ili štapić za čišćenje ušiju i time istrljajte naslage.

Za njegu je dovoljna obična voda. Zubna pasta smije se upotrebljavati tek nakon što dijete bude sposobno ispljunuti pjenu bez gutanja.

Njega mliječnih zubića vrlo je važna i nipošto ne smijete misliti kako ih ne treba paziti i liječiti jer će i tako jednog dana ispasti. Mliječni zubi osiguravaju pravilan rast stalnih zuba i stoga s njegom započnite već od prvog dana.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće