Ispiši ovu stranicu

Automehaničari upozoravaju: OVE STVARI nikada ne biste smjeli raditi vašem automobilu, a SVI IH RADIMO!

Dok moderni automobili imaju puno sigurnosnih mehanizama i elektroničke sisteme koji sve drže pod kontrolom, uključujući blokiranje naredbi i upozoravanje vozača o potencijalnim problemima, još uvijek je dobra ideja izbjegavati određene stvari.

Nemojte pritiskati dugme za gašenje tokom vožnje

o1

Ako vam se to desi slučajno dok vozite razumnom brzinom, ništa se neće dogoditi. Moderni automobili imaju mnoge sigurnosne značajke kako bi spriječile ovakve stvari. U svakom slučaju, nemojte to raditi.

 Nemojte ubacivati u rikverc tokom vožnje

o2

Još jedna stvar koju trebate izbjegavati je prebacivanje u rikverc dok vozite. Iako elektronički sustav u vašem automobilu treba zanemariti naredbu "nazad" i ništa se neće dogoditi, to jednostavno nije dobra ideja.

Ne stavljajte previše ključeva na ključ paljenja

o3

Previše ključeva može biti prilično teško i ta težina može potencijalno oštetiti vaš prekidač paljenja tokom vremena. Odvojite ih; držite samo nekoliko ključeva na ključu automobila.

Promijenite ulje

o4

Slijedite upute proizvođača o tome koliko često mijenjati ulje - to je rećeno iz razloga. To se osobito odnosi na nove automobile.

Nemojte previše napuniti motor

o5

Motor uvijek dolazi s mjernom šipkom, na kojoj je označena točka do koje je ''puno''. Ispunite samo do ove razine i ne popunite ga do vrha.

Nemojte čekati da se spremnik goriva potpuno isprazni

o6

Čak i najčišći benzin ima neke male čestice u sebi, a gravitacija ih drži na dnu vašeg spremnika. Ako vozite "na rezervi", ovi ostaci se usisavaju u motor. Općenito govoreći, dobra je praksa da popunite automobil kad dođe do oko jedne četvrtine spremnika.

Nemojte zanemarivati znakove upozorenja

o7

Nisu svi znakovi upozorenja isti za sve automobile, ali općenito su označeni bojama. Zeleni (ili ponekad plavi) znak je znak da je određeni sustav aktiviran. Žuti simbol obično označava da nešto treba servisirati ili provjeriti. Crveno znači neku vrstu ozbiljnog problema i trebali biste se zaustaviti što je prije moguće jer bi automobil mogao biti nesiguran za vožnju.

Općenito govoreći, ako se upali svjetlo upozorenja na upravljačkoj ploči, ne zanemarujte ga i pozovite mehaničara što je prije moguće.

Gume - provjeriti tlak

o8

Još jedna dobra praksa: svakodnevno provjeravajte tlak u gumama. Vožnja s neispunjenim gumama je vrlo nesigurna.

Točkovi – provjerite ravnotežu

o9

Ako slučajno zakačite trotoar (ne pravite se, svima se desilo) odvezite automobil u radionicu i zamolite mehaničara da provjeri ravnotežu i poravnanje. Ako su točkovi izvan ravnoteže, onda nemate dobru kontrolu nad vašim automobilom.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće