20 Studeni 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Potpuno prirodna sredstva za prskanje povrća, voća i raznog cvijeća

Tečno đubre od koprive


Naročito se preporučuje za lisnato povrće zbog azota, a sadrži i niz mineralnih materija.Koprive treba potopiti kao za sredstvo za prskanje, ali sada ih treba ostaviti u vodi sve dok đubrivo ne prestane da pjeni. Za to vrijeme ga treba svakodnevno promiješati drvenim štapom. Posle nekoliko dana đubrivo od kopriva dobija veoma neprijatan i prodoran zadah i zato ga treba praviti van kuće, a posudu dijelimično pokriti.
 
Kada pjena prestane da izbija, đubrivo treba procijediti i razrijediti desetostrukom količinom vode, a zatim time zalivati okolinu biljaka. Ljeti, u vrijeme intenzivnog rasta i razvoja, povrće može ovim đubrivom od kopriva da se zaliva jednom nedeljno.
 
Nasječenim koprivama, ako ih samo ima dovoljno, treba u bio-bašti pokrivati i tlo između redova povrća, što veoma povoljno djeluje na pojačani rad korisnih organizama i na mineralnu vrijednost zemlje. Treba, međutim, obratiti pažnju da koprive nemaju sjeme, inače bi se tečnim đubrivom ili svježim biljkama između povrća zasijale mlade koprive.
 
Tečno đubrivo od listova gaveza
 
Gavez sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor i mangan, pa i B-vitamine. Od njegovih listova i stabljika može se napraviti odlično đubrivo koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Đubrivo od gaveza pravi se na isti način kao što je opisano tečno đubrivo od kopriva. Posle nekoliko dana, kada prestane da se pjeni, tečnost ima smeđu boju i jak miris stajskog đubriva (sadrži i belančevine).
 
Upotrebljava se samo razređeno vodom: na 1 litar đubriva treba uzeti 10 litara vode i izmješati. Ovim đubrivom povrće može ljeti da se đubri jednom nedeljno. Odrasloj biljci listovi i stabljike mogu da se odsijeku najviše pet puta godišnje. Efikasno i svestrano tečno đubrivo dobićete ako izmješate jednake dijelove đubriva od koprive i gaveza. a zatim dodate desetostruku količinu vode. Biljne ostatke obavezno kompostirajte. Nasječeni listovi i stabljike gaveza mogu da posluže za pokrivanje tla između povrća.
 

Sredstvo za prskanje od kopriva
 
Upotrebljava se za uništavanje mnogobrojnih lisnih vaši, a istovremeno jača biljke, poboljšava im otpornost i đubri ih. Jedan kg svežih, nasječenih kopriva potopiti u 10 l vode i ostaviti 24 časa. Ne duže, jer preparat gubi moć. Ako nema sviježih kopriva, na istu količinu vode treba uzeti 100 do 200 grama osušenih. Posle 24 časa tečnost treba procjediti i njome dobro poprskati biljke sa svih strana. U tu svrhu može da se upotrebi rasprskivač ili prskalica za voćke. Postupak može da se ponovi posle nekoliko dana. Biljni ostaci se kompostiraju.
 
Sredstvo za prskanje od pelena
 
Koristi se protiv lisnih vašiju, rđi na ribizlama. grinja na kupinama, protiv gusijenica i mrava, ako prenose lisne vaši na biljke. 300 grama svježih listova i cvijtova pelena (ili 31 grama osušenih) poklopiti u 10 litara vode i ostaviti dva do tri dana. Procijediti! Nerazređenom tečnošću poprskati biljke.
Pelen se nikada ne kompostira, jer ga kišne gliste u kompostu izbjegavaju.
 
Sredstvo za prskanje od preslice (rastavića)
 
Ova biljka sadrži prilično silicijumove kiseline. Koristi se protiv biljnih bolesti, kao što su plesn, rđa, protiv raznih vrsta grinje crvenog pauka (voćke). 1 kg sveže preslice (ili 150 grama osušene) potopiti u 10 litara vode i ostaviti 12 časova. Sutradan preslicu izvadimo i u manjem delu vode u kome se namakala skuhamo, tako da polako vri 30 minuta. Ostavimo da se poklopljena polako ohladi, a zatim dodamo preostalu vodu u kojoj se namakala. Jedan litar ovog čaja razrijediti sa 5 litara vode, procijediti i upotrebiti. Sredstvom od preslice (rastavića) biljke treba prskati kada je vrijeme lijepo i sunčano. Veoma je dobro i sredstvo od preslice i kopriva. Ako prvo prskanje ne da zadovoljavajuće rezultate, postupak treba ponoviti jer ne škodi, već samo koristi.
 
Sredstvo za prskanje o cvijeta vratiča
 
Dijeluje protiv štetočina na baštenskim jagodama, protiv grinja na kupinama, bube koja napada maline, protiv lisnog leptirka (moljca), rđe na biljkama i plesni.
500 grama sviježih listova, stabljike i cvijetova vratiča (ili 30 g osušene biljke) potopiti u 10 litara vode. Može se skuvati kao preslica i rastavić). Za zimsko prskanje voćaka ovaj čaj se ne razređuje. Zimi se njime prskaju biljke, a leti samo zemlja oko njih. Posle cvijetanja biljaka i u jesen prska se čajem razrijeđenim sa još dva dijela vode. Pažnja: Tečnost pripremljena na ovaj način otrovna je za ljude.
 
Sredstvo za prskanje od listova paradajza
 
Koristi se za prskanje povrća iz porodice kupusa kao zaštita od leptira kupusara, a djeluje i protiv leptira i gusjenica. 2 šake listova paradajza i odlomljenih sporednih izdanaka zgnječiti i potopiti u 2 litra vode u toku 3 časa. Procijediti i prskati.
 
Čaj od cveta odoljena
 
Deluje kao odlično đubrivo za povrće sa plodovima, jagode i cvjetne biljke. Istovremeno je veoma efikasno sredstvo protiv štetnih insekata i biljnih plijesni jer jača biljke. Odoljen sa stabljikama i listovima odličan je dodatak kompostu. Koristi se i za pravljenje aktivatora za kompost.
 
Sredstvo za prskanje od listova rabarbare
 
Deluje protiv moljca koji napada praziluk i nagriza mu listove. 1 kg svježih listova rabarbare prelili sa 6 litara vrele i ostaviti 24 časa. Procediti i tom tečnošću zaliti biljke praziluka.
 
Sredstvo za prskanje od crnog i bijelog luka
 
Koristi se kada se pojave grinje i plijesni, naprimer, na paradajzu, kao i u slučaju da lišće krompira postane smeđe. Od kuhanih ljuski crnog luka može se dobiti i sredstvo za prskanje protiv insekata.
 
Kalijumov sapun
 
Kalijumov sapun (meki sapun) koristi se za suzbijanje lisnih vaši, štitastih moljaca i dr. insekata koji napadaju nadzemne organe biljaka. Kod njegove primjene važno je koristiti velike količine vode kako bi se biljke dobro okupale. Osim što suzbija insekte, koristi se i za ispiranje biljaka od medne rose i čađavice.
 
Insekticid kiselo drvo
 
1 kg svježeg lišća se isitni i prelije sa 50 litara ključale vode i češće miješajući, držati 24 sata. U drugom sudu se rastvori 1 kg crnog mekog sapuna u 50 l ključale vode. Ocijeđena tečnost od lišća i rastvor sapuna se pomješaju i tom tečnošću se prska voće i povrće protiv napada insekata.
 
Prašak kojim se zaprašuje voće u vreme cvijetanja
 

Po 10 kg fino samljevene osušene kore s korijena kiselog drveta, fino samljevenog osušenog lišća paradajza i dijatomida i sve se dobro pomiješa. Da bi odstranio razne insekte, u raznim krajevima svijeta narod stavlja svježe lišće kiselog drveta u, postelju, njime se trlja, a isto to činiti i sa stokom.

Pročitano 122 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Posavljaci voće i povrće uskoro više neće morati prodavati u bescjenje

Posavljaci voće i povrće uskoro više neće morati prodavati u bescjenje

U svojim planovima na početku 2018. načelnik općine Orašje stavio...

‘Tjeraju me grijesi mog naroda. Ja nisam ubijao u Vukovaru…’

‘Tjeraju me grijesi mog naroda. Ja nisam ubijao u Vukovaru…’

Znam šta je radio dio mog naroda i osjećao sam...

TJEDNI PREGLED DNEVNIH DOGAĐANJA za period 12.-18.11.2018. godine

TJEDNI PREGLED DNEVNIH DOGAĐANJA za period 12.-18.11.2018. godine

Dana 12.11.2018 godine u 09.20 sati PS Orašje je zaprimila...

Članice UŽ “Posavski cvijet” Orašje na obilježavanju Međunarodnog dana poduzetništva žena

Članice UŽ “Posavski cvijet” Orašje na obilježavanju Međunarodnog dana poduzetništva žena

Mandica Živković, predsjednica Udruge žena „Posavski cvijet“ Orašje i članica...

Orašje i Domaljevac protiv nametanja Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva

Orašje i Domaljevac protiv nametanja Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva

Osim Odžaka, Orašja i Domaljevac, plakati su osvanuli u Novom...

Od danas i sutra nove cijene goriva u Federaciji BiH

Od danas i sutra nove cijene goriva u Federaciji BiH

U Federalno ministarstvo trgovine stalno pristižu zahtjevi za odobrenje novih,...

ZIMA KONAČNO DOŠLA U HRVATSKU I ODMAH DONIJELA PROBLEME

ZIMA KONAČNO DOŠLA U HRVATSKU I ODMAH DONIJELA PROBLEME

Za jedan dio zemlje 'zacrvenio' se i meteoalarm, snijeg pada...

Promijenjen tekst molitve Očenaš

Promijenjen tekst molitve Očenaš

Talijanski biskupi odobrili su upotrebu izmijenjene verzije molitve "Očenaš" na...

ŠUTNJA OVOGA PUTA NIJE ODGOVOR

ŠUTNJA OVOGA PUTA NIJE ODGOVOR

Hrvatski narode, danas se i službeno gazi tvoje dostojanstvo i...

Hrvati iz Brčkog na vrhu Himalaja

Hrvati iz Brčkog na vrhu Himalaja

Također, ove godine zastava “Granaša” nakon uspješno ispenjanog vrha, zavijorila...

Kamera registrovala 58.568 kršenja maksimalne dozvoljene brzine za samo dvije sedmice

Kamera registrovala 58.568 kršenja maksimalne dozvoljene brzine za samo dvije sedmice

Kamera, koja je postavljena nedaleko od glavnog pješačkog prelaza, snimila...

Kako uopšte preživljavamo: Za troškove bez hrane potrebno je čak 940 KM

Kako uopšte preživljavamo: Za troškove bez hrane potrebno je čak 940 KM

Istraživanje je pokazalo i to da 21 posto populacije kaže...