Ispiši ovu stranicu

Evo kako poslati tajnu poruku na Gmail-u

Slanje e-pošte u povjerljivom režimu rada jedan je od noviteta koje redizajnirani Googleov servis za e-poštu nije ponudio odmah svima. Sad je dostupna. Evo kako ćete je aktivirati.

Otvorite Gmail u svom web browseru i kliknite na točak u gornjem desnom uglu. Odaberite opciju Try the new Gmail.

Onda kliknite na dugme Compose u gornjem lijevom uglu kako bi otvorili novu poruku. Pri dnu nove poruke, na kraju alatne trake vidjet ćete sličicu katanca i sata. Ako je vidite to znači da možete aktivirati povjerljivi način rada (Confidential).

Taj način rada dolazi s novim Googleovim alatom Information Rights Management, koji će vam omogućiti postavljanje ograničenja načina na koje je vaša e-pošta prikazana, biva pregledavana te dijeljena.

Ukratko rečeno, e-pošta poslana na ovaj način ne može biti proslijeđena, isprintana, kopirana i preuzeta. Možete joj postaviti rok trajanja i dodati šifru.

Zasad Confidential morate uključivati za svaki pojedini e-mail. Evo kako ćete to učiniti. Otvorite novu poruku i napišite je kao što to inače radite: popunite polja primatelja, Subject i tekst poruke. Kliknite na sličicu s katancem i satom pri dnu poruke.

Pojavit će se pop-up prozor s više opcija. Odaberite što vam odgovara.

Ovdje možete postaviti rok trajanja poruke (dan, sedmica, mjesec, tri mjeseca ili pet godina) i/ili šifru. Ne možete sami odrediti koliko će poruka trajati. Šifru postavite ako želite da poruku može pročitati samo osoba koja je ima i može je unijeti. Za to morate znati broj mobitela primatelja.

Nakon što ste namjestili sve postavke, kliknite Save. Kad završite s e-porukom, kliknite Send. Ako ste stavili šifru Gmail će u ovom trenutku tražiti broj mobitela primatelja kako bi ga mogao obavijestiti. Ta je značajka zasad dostupna u ograničenom broju država.

Kad šaljete e-mail u povjerljivom načinu rada ona neće biti spašena u digitalnom sandučiću primatelja, već će dobiti link na poruku spašenu na Googleovim web poslužiteljima. Link će vrijediti koliko i sam e-mail.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće