Ispiši ovu stranicu

Živa turšija-da li ste čuli za nju ?

Kako staviti turšiju?

Tu i nema neki poseban recept. Veomaje bitno je da je povrće koje odaberete, a to je ono koje i najviše volite, zdravo, čvrsto i bez udarenih djelova po sebi. Obično je to paprika babura, paradajz, krastavci, mrkva, crni luk, ljuta paričica, zavisno ko šta voli.
Količina povrća je vaša lična preferenca..

Povrće koje se stavlja mora jako dobro da se opere prije stavljanja u bure. Bilo bi poželjno da se popari ključalom vodom u koju ste ubacili kašikicu sode bikarbone.

Svo povrće koje ima peteljku čistite tako da odstranite peteljku i dio do povrća (npr. paprike), tako isto se radi i sa krastavcima, odsjecaju se vrhovi, paradajzu se oguli taj srednji dio gdje je bila peteljka, karfiol se isječe na manje buketiće, mrkva se očisti i odsjeku se krajevi, luk se dobro očisti, kupus se pregleda, skinu se prvi listovi, presječe se i pregleda unutra.

Obično se slaže red paprike, pa red krastavaca, pa red paradajza, red karfiola i povalja se dok se povrće ne potroši.
Zatim se pravi zaliv.
Zaliv za 5 kilograma povrća:

-tri decilitra vode

-jedan litar alkoholnog sirćeta

-150 grama soli

-200 grama šećera

-15 grama konzervansa

-pet grama vinobrana

-jedna kesica bibera u zrnu..
Priprema:

Prokuhajte jedan litar vode i kada se ohladi istresite so i šećer, konzervans, vinobran i biber. Promešajte da se sve otopi pa nalijte ostatak vode i sirće. Sačekajte da se ohladi pa prelijte preko pripremljenog povrća. Kada prelijete turšiju stavite plastični krug preko i onda preko stavite nešto teže, može to biti kamen za kupus ili ako ga nemate možete se poslužiti napunjenom flašom od dva litra.

Ne treba da bude preteško, samo da drži povrće ispod obruča da ne ispliva na površinu, da sve bude u zalivu.

Sud se dobro zatvori poklopcem i ostavi se 22 dan da stoji bez otvaranja i poslije tog vremena može da se otvori, pregleda i posluži.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće