Ispiši ovu stranicu

Slavonci otkrili kako su njihove bake kiselile kupus

Uz kiseli kupus lakše je probaviti masniju hranu. Osim na želudac, blagotvorno djeluje i na crijeva te čisti jetru.

Zahvaljujući receptima starih baka kiseli kupus je uvijek ukusan i nikad se ne kvari. Slavonci zimi posebno uživaju u jelima u kojima je kiseli kupus kao prilog ili osnovna namirnica neizbježan.

Tradicija kiseljenja kupusa u drvene kace ili plastična burenca veće ili manje litraže seže od davnina, a i u posljednje vrijeme sve više obitelji u Brodu i okolici same kisele kupus i tijekom zime čuvaju ga u hladnijim ostavama, podrumima, pa i na balkonima. Oni koji za to nemaju uvjeta kiseli kupus radije kupuju na brodskoj tržnici nego u trgovačkim centrima. Domaće je domaće,.

A na tržnici kiseli kupus nije ni skup. Kilogram ribanog prodavači iz okolice Slavonskog Broda nude za pet kuna, a u glavicama stoji pet-šest kuna po kilogramu.

Eva iz Donje Bebrine kiseli kupus na tržnici nudi cijele zime. Cijena se uglavnom ne mijenja i zato ima puno kupaca.

– Kupus kiselimo onako kako su to radile naše bake i nikad nam se nije pokvario. U vrtu odaberemo glavice podjednake veličine. Moraju biti čiste, a najbolje su one koje teže najviše do dva kilograma. Prije stavljanja u drvenu kacu odvajamo vanjske listove, obavezno vadimo bijelu srčiku, šupljine popunimo solju i slažemo sve u kacu. Praznine između glavica popunjavamo ribanim kupusom. Solimo ga, a kad kacu popunimo do vrha, sve zalijemo mlakom vodom, nikako pretoplom. Dodamo i konzervans, za svaki slučaj – priča Eva i dodaje kako na 40 kilograma kupusa idu dva kilograma soli te do dva dekagrama papra u zrnu.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće