Ispiši ovu stranicu

Ovo su odlični trikovi koje će vam uštedjeti novac koji trošite na automobil!

SVI VLASNICI AUTOMOBILA ZNAJU KOLIKO SU VELIKI TROŠKOVI KOJI SE ODNOSE NA VOŽNJU I ODRŽAVANJE VOZILA. REDOVNI SERVISI I NEPLANIRANE POPRAVKE, NOVAC KOJI DAJEMO ZA GORIVO ITEKAKO ODNOSI NOVAC IZ NAŠEG DOMAĆINSTVA. MEĐUTIM, POSTOJE NEKE METODE POMOĆU KOJIH MOŽETE UŠTEDJETI.

Na časovima vožnje su nas učili da kočenje i ubrzavanje ne treba biti naglo osim u vanrednim situacijama. Umjerena vožnja bez naglih ubrzanja pogoduje manjoj potrošnji goriva.
Ukoliko vaš automobil posjeduje tempomat, tada upotrebom istog na autoputu možete smanjiti potrošnju goriva.

Servise obavljajte redovno. Svakih 7.000 km zamijenite ulje, filtere za ulje i vazduh i svjećice. Redovan servis štiti motor vašeg ljubimca, a vas od skupih popravki.
Ukoliko nije neophodno, ne koristite klimu. Upotreba klime u automobilu uzrokuje povećanje potrošnje goriva za 15%, što na 150km iznosi oko 3 litra.

Kada planirate put, pokušajte da budete što je moguće efikasniji. Nađite najkraći put od tačke A do tačke B.
Izbjegavajte vožnju dok pada kiša. Osim što je tada rizik od nesreće veći, povećava se i potrošnja goriva jer se vozilo mora nositi i sa otporom vjetra.
Redovno radite kontrolu pritiska u gumama. Držite pritisak na preporučenom nivou. Posebnu pažnju posvetite pritisku guma u hladnijim danima.

Uklonite sve nepotrebne stvari iz automobila. Sve što vam taj dan nije neophodno ne vozite u autu. Ispraznite gepek, te ostavite samo stvari koje su dio obavezne opreme.

Nadamo se da ste nešto novo i korisno saznali iz ovog članka. Ukoliko smatrate ove trikove korisnim, podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće