Ispiši ovu stranicu

Neprijatan miris nogu i obuće i načini za neutralisanje

Sigurno ste se suočili sa ovakvim neprijatnim prilikama. Došli ste u goste, izuli ste se, a Vi sami ste počeli da osećate neprijatan miris koji dolazi sa Vaših nogu.

To su veoma nezgodne situacije, i svako bi voleo da ih izbegne. U daljem tekstu ćete se bolje upoznati sa načinima neutralisanja neugodnih mirisa, odnosno kako da izbegnete preterano znojenje nogu.
Stopala moraju da dišu

Ukoliko ste u prilici – češće nosite obuću koja ja otvorena, kao što su to na primer sandale i papuče. Patike, posebno tokom leta, ne dozboljavaju dovoljno protoka vazduha do stopala. Izbegavajte čarape koje dobro upijaju vlagu i na taj način će Vaša stopala biti konstantno vlažna. U suštini, izbegavajte nekvalitetne i jeftine čarape, one Vam mogu doneti mnogo više zla nego koristi. Znoj sam po sebi nema miris, on dobija taj „miris“ jer se tada stvore razne bakterije. Trudite se da ne nosite istu obuću dva dana zaredom, to nije nikakav modni trik ili savet, nego ćete na taj način smanjiti vlažnost u Vašoj obući, a ujedno ćete i neutralisati loš miris koji se ranije tamo pojavio.

Održavajte svoja stopala suvim i čistim

Jedan od najznačajnijih saveta za neutralisanje loših mirisa na stopalima je i održavanje dobre i redovne higijene. Za Vaša stopala koristite antibakterijski sapun, temeljno ih operite, i ta rutina mora da bude svakodnevna. Posle tuširanje dobro prebrišite čitava stopala peškirom, a akcenat pri brisanju stavite na prostor između prstiju. Zašto stopala moraju da budu suva? Iz razloga što na taj način sprečavate razvoj gljivica, a gljivice se najčešće razvijaju u vlažnim uslovima, koji su idealni za to.

Domaća medicina protiv neprijatnog mirisa stopala i obuće

Soda bikarbona – pre i posle obuvanja obuće naspite sodu bikarbonu u njih. Naravno, pre obuvanja prospite istu iz cipela / patika. Soda bikarbona može još da se upotrebi i tako što ćete Vaša stopala potopiti u vodeni rastvor i tu držati stopala najmanje 20 minuta. Posle toga isperite Vaša stopala i dobro ih osušite.

Gorka so (Magnezijum sulfat) – kućni preparat koji umanjuje neprijatan miris, takođe. U zagrejanu vodu dodajte dve supene kašike ove soli, i svoja stopala držite isto nekih 20ak minuta. Nakon ovog tretmana je veoma bitno da osušite svoja stopala, gore je rečeno i zašto.

Sirće – jeftin i koristan preparat, koji se svuda može nabavite bez da se mučite. Može i obično sirće kao i jabukovo. Dve supene kašite bilo kojeg sirćeta stavite u vodu i natapajte Vaša stopala 15 do 20 minuta. Posle toga operite noge sapunom i dobro ih osušite. Ovim tretmanom ćete zasigurno izgubiti loš miris stopala i to za nekoliko dana.

Crni čaj – sadrži u sebi taninsku kiselinu koja omogućava suzbijanje pojave bakterija. Dve kesice crnog čaja skuvajte u 2 do 3 šolje vode. Onda dodajte ovu vodu u čitavu kofu vode, tu natapajte Vaša stopala do 20 minuta, posle dobro osušite.

Đumbir – isecite mali komad korena đumbira i umotajte ga u platnenu vrećicu. Onda ovo potopite u toplu vodu, u jednu šolju tople vode. Nakon nekoliko minuta procedite rastvor i stavite ga na stopala. Pre odlaska na spavanje ovim rastvorom možete da masirate Vaša stopala. Ovaj tretman probajte da upražnjavate 14 dana, a može i duže u zavisnosti da li je neprijatan miris nestao.

Žalfija – samlevenu i osuštenu biljku koristite protiv neugodnog mirisa. Stavite ovu osušenu biljku u obuću pre obuvanja. Takođe, Vaša stopala možete natopiti i u ovaj vodeni rastvor, koji isto može da Vam bude od velike pomoći pri neutralisanju neprijatnog mirista stopala. Kao i crni čaj, žalfija, sadrži u sebi taninsku kiselinu, koja jednostavno eliminiše bakterije. Žalfiju slobodno može da konzumirate i u obliku čaja, i to može da bude od pomoći.

Boraks (Natrijum borat) – dezinfektivno sredstvo koje se koristi kod tretmana za eliminisanje lošeg mirisa nogu. Pospite ovo sredstvo u Vašu obuću 15 do 20 minuta pre obuvanja. Naravno, pre obuvanja izbacite sredstvo iz Vaše obuće.

Talk puder – jedan od najjeftinijih preparata za neutralisanje neugodnog mirisa. Pomaže pri zaustavljanju znojenja nogu, a ujedno i iskorenjuje smrad. Talk puder se na stopala stavlja kada je stopalo sasvim suvo, jedino o tome treba voditi računa.

Šećer u prahu – znojenje i smrad nogu se može zaustaviti i tako što ćete u obuću sipati malo šećera u prahu.

Čaj od hrastove kore – svako veče natopite Vaša stopala u ovaj čaj. Kupku sa ovim čajem možete kombinovati sa kupkama od žalfije i koprive.

Kantarion – kupka od ovog čaja će pomoći i u eliminisanju neprijatnog mirisa, a dobra je i protiv pucanja kože na stopalima.

Kamilica – univerzalan čaj koji je dobar za mnoge stvari, tako i za neutralisanje neprijatnih mirisa nogu. Natopite Vaše tabane čajem od kamilice i držite ih tu 20ak minuta. Nakon toga operite noge i dobro osušite.

Limun – još jedan univerzalan lek. Trljajte sokom od limuna Vaša stopala svakodnevno. Na taj način ćete u nekoliko dana videti, tačnije osetiti pozitivne rezultate.

Ovsena slama – čajem od ovsene slame i hrastove kore možete da priuštite sjajnu kupku Vašim stopalima i tako izbaciti neprijatan miris istih.
Neutralisanje neprijatnog mirisa iz obuće

Vašu obuću uvek držite na svetlim mestima. Nikako u zatvorenim ormanima gde se bakterije idealno razmnožavaju. Dobro bi bilo da kupite mrežice ispunjene zeolitom (prirodan vulkanski mineral koji privlači vlagu) i na taj način će nestati neprijatni mirisi. Svaki put zeolit ostavite na suncu da se izvetri vlaga iz njega, i to bar 6 sati, a posle opet možete da ga vratite u obuću. Postoje i ulošći koji neutrališu mirise i mogu da se nađu po apotekama. Takođe, ukoliko posedujete cipele / patike sa uloškom koji može da se izvadi, prilikom svakog skidanja obuće uzvucite i uložak i stavite ga na sunce da se izvetri. Isto tako, taj uložak možete i ponekad oprati, i na taj način će neugodan miris da bude stvar prošlosti.

Ovo je bilo nekoliko kratkih i jednostavnih saveta, Vi izaberite one koji Vam se najviše sviđaju, i veoma brzo ćete osetiti dobre i pozitivne rezultate i nećete imati problem da odete u goste i da se na miru izujete.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće