Ispiši ovu stranicu

NEDJELJNI KUTAK ZA MLADE: HEROJI SVIJETA

Želio bih se, u ovo vrijeme pandemije, osvrnuti na junake zbog kojih se 40% zaraženih uspješno oporavi.

Junaci koji pružaju zaštitu i utjehu svakog dana svog poziva su zdravstveni radnici. Svakog dana oni su na prvoj crti obrane protiv svih bolesti, tegoba, zaraza i povreda, neumorno pomažući i pružajući stručnu u psihičku potporu svojim pacijentima. Posebno bih se želio posvetiti medicinskim sestrama i tehničarima, čija je struka, čak i u ovim modernim vremenima, podložena i zapostavljena.
U povijesti još od doba prije nove ere posao medicinske sestre su obavljale žene i to u kućnoj njezi. Bez obrazovanja i nauke brinule su se o svojim voljenima na način na koji su poznavali. Muškarci su tu ulogu odrađivali jedino na bojnom polju za vrijeme ratova. Možemo reći da je struka i poziv medicinske sestre tradicijom vezana za žene, njima je po prirodi ugrađena brižnost i pomaganje pa se tako poziv medicinske sestre razvijao kroz povijest. Tako se u srednjem vijeku počeo cijeniti i došlo je do nastanka zanimanja medicinske sestre. Sudjelovale su u svakodnevici kao pomoćnice liječnicima i bile su zaslužne za brigu o pacijentima. Nažalost bile su zapostavljene i njihov poziv s nije dovoljno poštovao. To je sve trajalo do pojave heroine svog vremena...
Florence Nightingale rođena je u Firenci, po kojoj je i dobila ime, u bogatoj obitelji. Kasnije su se preselili u Englesku gdje je Florence provela svoje djetinjstvo. Još u djetinjstvu i mladenačkoj dobi borila se za ravnopravnost žena u društvu, a posebno se zanimala za medicinu što se nije sviđalo njenim roditeljima. Unatoč zabrani roditelja upustila se u poziv medicinske sestre te je 1854.,za vrijeme Krimskog rata, otputovala u Scaturij, u predgrađe današnjeg Istambula, kako bi preuzela upravljanje vojnom bolnicom. Tamo se susrela s lošim higijenskim uvjetima i velikom stopom smrtnosti. Stanje koje je zatekla tamo mogu pokazati samo podatci kao što su: nije bilo čiste vode i posteljine, kreveti su bili stari, a na njima je ležalo po nekoliko pacijenata, kroz prostorije se širio zadah začepljene kanalizacije i odvoda... Florence se bacila na posao i mukotrpnim radom osigurala je i uvela bolje higijenske uvjete, postavila je temelje dezinfekcije, uvela novu prehranu sadržanoj od voća, povrća i ribe, uvela noćne obilaske pacijenata zbog čega je dobila nadimak Dama s lampom. Govori se da su zahvalni vojnici ljubili njenu sjenu dok je prolazila kroz bolničke odjele sa svojom svjetiljkom. Bila je i izvrsna matematičarka te je svoj rad pratila statističkim podatcima i uvela je grafikone za prikazivanje smrtnosti pacijenata. Pred kraj rata svojim je mjerama uspjela smanjiti smrtnost pacijenata s 42% na svega 2%. Za svoj rad nagrađena je Ordenom časti, napisala je mnoštvo knjiga o sestrinstvu i higijeni. Preminula je u 90 godini života u Engleskoj.
Od tada rad medicinskih sestara počeo se sve više cijeniti. Danas su medicinske sestre 9 od 10 stupova zdravstva. Svojim radom i njegom pacijenata ispunjavaju svaki svoj dan. Biti medicinska sestra nije zanimanje kojim se osoba bavi u slobodno vrijeme, to je životni poziv pomaganja i žrtve za druge. U teškim uvjetima, s malim plaćama i napornim smjenama bore se da bi se drugi osjećali bolje i ozdravili. Sljedeći puta budite zahvali sestrama ne njenoj brizi i njezi jer ne znate koliko je ona danas pacijenata njegovala i s čim se je sve susrela. Medicinska sestra je tu kada beba prvi put progleda i koja joj otvori oči, ali je tu i kad treba zaklopiti oči zauvijek na granici života. Tu su na početku i na kraju i svemu životu koji je između.
Ako spasiš jedan život kažu ljudi da si junak, ali ako spasiš stotine života onda si medicinska sestra!

Ivan Dabić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće