Ispiši ovu stranicu

Marko Matolić: Posavac ili Posavljak

Jedna od jezičnih dilema koja često zna prerasti i u prijepor među sugovornicima je kako se zovu stanovnici bosanske Posavine – Posavci ili Posavljaci?

Stručan odgovor pokušali su još sredinom 1993. godine u pisanoj polemici koju su vodili preko stranica Posavskog glasnika dati dr. sc. Marko Babić i prof. Vidan Janjić, zastupajući različita stajališta.

Doktor znanosti, arheolog Marko Babić, zalagao se za korištenje etnika (naziv za stanovnika kakva naseljenog mjesta, kraja, zemlje ili države) POSAVLJAK temeljeći svoje tvrdnje na povijesnoj ispravnosti ovog imena. Ovakav oblik imena stanovnika bosanske Posavine pronašao je u brojnim pisanim tragovima, od Novina Horvatzko-Slavonsko-Dalmatinskih iz 1842. godine, preko pisanja Julijana Jelenića iz 1915. godine, do novijih pisanja Krunoslava Draganovića i Ambrozija Benkovića u drugoj polovici XX. stoljeća. Također je tvrdio da etnik Posavac koriste samo ljudi koji nisu porijeklom vezani za bosansku Posavinu kao i to da je ovakav oblik u stvari naziv za starinsku rasu goveda te kao takav uvreda stanovništvu Posavine.

Profesor Vidan Janjić zalagao se, pak, za etnik POSAVAC i njegovo stanovište kretalo je s područja jezikoslovne znanosti. U polemici je dokazivao da je od riječi „Posavina“ pravilno izvesti „Posavac“ dok bi „Posavljak“ dolazilo od „Posavlja“. Isto tako pozivao se na jedinstvo tvorbe etnika u hrvatskom književnom jeziku koji se u većini slučajeva, dakle pravilno, izvode na morfem -(a)nac, -ac (Amerikanac, Filipinac, Nijemac). Janjić je za oblik Posavac bio i zbog kulturološkog jedinstva Hrvata, većinskog stanovništva bosanske Posavine, misleći pri tome da bi varijanta Posavljak bila jedna vrsta odvajanja od uobičajenih hrvatskih etika kao Dalmatinac, Podravac ili Posavac u hrvatskoj Posavini.

Tko vam se čini više u pravu? Koji naziv vi koristite?

Autor: Marko Matolić,

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće