15 Studeni 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

GROBOVI I ZAVIČAJI 2019

Grobovi i zavičaji najglasnije govore za blagdan Svih svetih kojeg katolici tradicionalno slave 1. studenog i na Dušni dan kojeg se obilježava 2. studenog.

U ta dva dana živi masovno obilaze groblja i uređuju počivališta mrtvih.

Piše: Pejo Gašparević

Posjećivanjem grobova, živi zapošljavaju svoja sjećanja na umrle im drage osobe. Dolaskom na grobove oživljavamo naše umrle, njihovi likovi tada lebde pred našim očima. Dok stojimo na grobu u našoj memoriji zatreperi lice umrlog, odjekuju riječi koje je izgovarao dok je boravio s nama u ovozemaljskom životu. Grobovi su mostovi koji povezuju žive i mrtve, dovode ih u ponovni međusobni doticaj.

Grobovi premošćuju tugu živih za onima koji su u vječnom počivalištu. U grobovima su oni koji su se oslobodili ovozemaljskog obličja (oblika), ali su ostali nastanjeni u našim srcima. Mrtvi žive u nama. Tjelesnom smrću ne prestaje život duše, ona se tada razbistruje bistrinom Svemogućega i usidruje u vječnu Božju luku.

Raspadljivo tijelo umrlog nepomično je i zarobljeno u grobu, a moć duše je neukrotiva i nepropadajuća. Ovozemaljskom smrću tijela ne ugrožava se život duše, ona posjeduje slobodu kretanja i posjećuje žive. Duši za putovanje nije potrebno prijevozno sredstvo u obliku tijela, Svevišnji određuje smjerove i načine njezina kretanja. Duše mrtvih pročišćavaju zagađenosti u živima.
Dok živa osoba u tišini pored groba moli za dušu pokojnika i prebire uspomene na njega, to je istodobno i snažan čin kontemplacije živoga, plovidbe po predjelima vlastite unutrašnjosti s mogućnošću uklanjanja nataloženog mulja koji onečišćuje srce živućeg. Hodočašća grobovima su traženja Božje pomoći za duše umrlih ali istodobno i ponizna sudjelovanja živih u vlastitom preporodu. Posjete grobovima obnavljaju snagu dobrote i čine nas boljim ljudima.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan su ujedno i pozivnica raseljenima, ratom ili drugim nevoljama prognanima - za pohode u rodne zavičaje u spomen na mrtve. Ništa nije tako neizbježno kao rodni zavičaj, on se nalazi u onomu tko u njemu živi, u onome tko je iz njega protjeran, u onome tko je iz njega otišao trbuhom za kruhom. Zapravo, ustvrdimo li da je zavičaj ondje gdje si rođen-to je točno. Ustvrdimo li da je rodni zavičaj ondje gdje živimo, nećemo reći neistinu. Ustvrdimo li da je rodni zavičaj ondje gdje radimo, također nećemo reći laž. Ustvrdimo li da je rodni zavičaj ondje gdje putujemo, kazat ćemo istinu. Ustvrdimo li da je zavičaj radostan ako smo i mi takvi, to će biti ispravna informacija. Ustvrdimo li da je zavičaj tužan ako smo i mi takvi, to neće biti netočna informacija.

Ustvrdimo li da je rodni zavičaj ondje gdje umiremo, priopćit ćemo točnu vijest jer rodni zavičaj nosimo i na onaj svijet. Rodni zavičaj je naša trajna prtljaga koja nas slijedi gdje god se nalazimo, i sjena koja nas prati svugdje i u svemu. U trenutku kad se rodimo, zavičaj počinje neprestano prebivati u nama, tada stječemo neotuđivo pravo da ga trajno posjedujemo ma gdje god fizički boravili. Rodni zavičaj je neuništiva sila koja nas prati od rođenja do ovozemaljske smrti – i nakon nje.

Ako je, primjerice, netko rođen u Posavini, a umro u Njemačkoj – to ne može izbrisati činjenicu njegova rođenja u Posavini.
Rodni zavičaj nije samo zemljopisni pojam, nego je to i stvar srca. Zemljopis srca otporan je na ratnu agresiju, rat me može fizički pomaknuti iz zavičaja ali ne može niti za milimetar pomjeriti zavičaj iz mene. Geopolitika srca posjeduje svoju vojsku, svoje obrambene snage koje onemogućavaju progon rodnog zavičaja iz našeg bića. Dokle god smo zahvaćeni ljubavlju prema zavičaju, on je nerazoriva tvrđava.

NAPOMENA: Ovaj sam uradak objavio 30. listopada 2013. Odlučio sam ga reprizirati jer sam procijenio da nije izgubio na svježini i aktualnosti niti šest godina kasnije.
Pejo Gašparević
Split: 31. 10. 2019.

Pročitano 25 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Studenti očitali lekciju Pernaru o cijepljenju, ovo se isplati pročitati

STUDENTI farmacije koji uređuju portal Recipe objavili su cjelovit odgovor...

KAKO UKISELITI KUPUS NA JEDNOSTAVAN NAČIN

KAKO UKISELITI KUPUS NA JEDNOSTAVAN NAČIN

Ovaj recept je omiljen svakoj DOMAĆICI, a uspijeva i početnicima!

Skupština Županije Posavske usvojila zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP

Skupština Županije Posavske usvojila zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP

Donošenje dugo očekivanog zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu...

Obavijest o nabavi cjepiva protiv gripe za sezonu 2019/20 g. u Zavodu za javno zdravstvo ŽP

Obavijest o nabavi cjepiva protiv gripe za sezonu 2019/20 g. u Zavodu za javno zdravstvo ŽP

Ovim putem vas obavještavamo da je Zavod za javno zdravstvo...

Ne dajte se prevariti – evo kako prepoznati pravi med od lažnog

Ne dajte se prevariti – evo kako prepoznati pravi med od lažnog

Stručnjaci kažu kako pravi, prirodni med nije ljepljiv.

NOVI PRAVILNIK STUPA NA SNAGU

NOVI PRAVILNIK STUPA NA SNAGU

Ova vozila više neće MOĆI DA PROĐU PREGLED, VOZAČI BIJESNI!

Od petka važna promjena za sve vozače: Neposlušnim kazne od 40 do 500 KM

Od petka važna promjena za sve vozače: Neposlušnim kazne od 40 do 500 KM

Od petka 15. novembra na cestama u Bosni i Hercegovini,...

Budućim generacijama prijete doživotni zdravstveni problemi

Budućim generacijama prijete doživotni zdravstveni problemi

Djeca rođena danas suočena su s raznim i doživotnim zdravstvenim...

UVALJUJU NAM MESO KOJE SE U EU SPALJUJE

UVALJUJU NAM MESO KOJE SE U EU SPALJUJE

Od salama "Perutnine Ptuj" možete dobiti rak, ali proizvodi OVE...

Splićanin za 24 minute vožnje motociklom "zaradio" 263 hiljade KM kazni

Splićanin za 24 minute vožnje motociklom "zaradio" 263 hiljade KM kazni

Hrvatski mediji ovih dana pišu o Splićaninu Adrianu P. (19)...