25 Travanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

SARAJEVSKA STRATEGIJA Kriminalizacijom cijelog naroda Hrvatima osporiti pravo na BiH

Sarajevske reakcije na subotnje zasjedanje HNS-a nisu ništa novo,

nego se radi o već nebrojeno puta korištenoj špranci koja kaže: mi Bošnjaci, i naša politika, jedini smo u pravu i naš pogled na svijet svi drugi moraju prihvatiti; oni koji to ne čine su zločinci, fašisti i kriminalci; zbog toga mi Bošnjaci njih ne trebamo ni saslušati a kamoli ih poštivati. Ili kako je to davno rekao ex-reis Cerić: „Kome, ba, mi da se prilagođavamo? Nek' se oni nama prilagođavaju“.

Nakon posljednjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH dobili smo očekivane, ali ne i bezazlene, reakcije iz medijskog i političkog Sarajeva. To što su te reakcije predvidive, neinventivne, maliciozne i dosadne, ne znači da one nemaju svoju unutarnju logiku i da nisu u funkciji ostvarivanja „višeg cilja“, odnosno istiskivanje Hrvata iz političkog života Bosne i Hercegovine.

U subotu je, podsjećamo, HNS BiH jednoglasno usvojio Deklaraciju koja govori o tomu da su Hrvati bosanskohercegovački domoljubi koji žele izgrađivati Bosnu i Hercegovinu kao državu u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda. Također, upozorilo se, između ostaloga, na činjenicu da se cijelom jednom narodu ne može pripisivati etiketa „udruženog zločinačkog pothvata“, jednako kao ni čitavoj državi.

I to je ono što je izazvalo reakciju u Sarajevu. Naravno, u maniri klasične lažne vijesti, „prepričano“ je kako Hrvatski narodni sabor negira presude suda u Haagu, pa čak i da veliča ratne zločine. Za istinu, pak, nitko nije pitao.

Jednake reakcije bi uslijedile da je HNS usvojio doslovno prazan list papira. Jer cilj onih koji „reagiraju“ nije ni izgradnja države BiH, ni njen euroatlantski put, ni pomirenje među tri bh. naroda. Njihov cilj je kriminalizirati sveukupnu politiku hrvatskoga naroda u BiH. Kako je za tu politiku glasovalo preko 95 posto Hrvata koji su izišli na izbore, onda je jasno kako se želi kriminalizirati i cijeli jedan narod.

To zapravo nije ništa novo, nego se radi o već nebrojeno puta korištenoj špranci koja kaže: mi Bošnjaci, i naša politika, jedini smo u pravu i naš pogled na svijet svi drugi moraju prihvatiti; oni koji to ne čine su zločinci, fašisti i kriminalci; zbog toga mi Bošnjaci njih ne trebamo ni saslušati a kamoli ih poštivati. Ili kako je to davno rekao ex-reis Cerić: „Kome, ba, mi da se prilagođavamo? Nek' se oni nama prilagođavaju“.

I to je početak i kraj priče vezane za reakcije Sarajeva na zasjedanje HNS-a i usvojenu Deklaraciju. Da Sarajevo (i političko i medijsko) im dobre namjere prema Hrvatima, pa i prema BiH kao državi, onda bi se potrudilo barem pročitati Deklaraciju o kojoj je tako spremno lagati.

Jer da su pročitali Deklaraciju, vidjeli bi da se u njoj govori o tomu kako izgrađivati BiH, kako od naše domovine napraviti pravu europsku državu u kojoj će biti mjesta za sve i koja će biti po mjeri svih.

No, takva država, nažalost, ne zanima Sarajevo. Njih zanima isključivo unitarna država s bošnjačkom dominacijom. I to je ono što onemogućava bilo kakvu konstruktivnu debatu, bilo kakav dijalog i mogućnost dolaska do nekakvog kompromisa oko bilo koje teme. Zato umjesto dijaloga svaki tjedan iz Sarajeva dobijemo novu svađu. Prekjučer je bio dan RS-a, jučer inicijativa za izmjenom imena RS, a danas je to zasjedanje HNS-a. Sutra će biti nešto četvrto, ali uvijek prema jednom te istom obrascu koji sve neistomišljenike proglašava kriminalcima, fašistima i zločincima.

Nažalost, to je BiH po mjeri sarajevskih medija i politika. U njoj nema mjesta za ljude drugačijeg pogleda na svijet, u njoj nema mjesta nikomu tko ne podržava većinski nacionalizam, u njoj je zabranjeno boriti se za svoja ustavom zajamčena politička prava. Takav odnos prema drugima zapravo je i uzrok svih drugih problema s kojima se država BiH suočava.

Srećom, svaka akcija ima svoju reakciju i Hrvati se neće iseliti iz ove države, nego su je unatoč svemu ponovno spremni izgrađivati. Hrvati su spremni povesti BiH ka Europskoj uniji i NATO-u i to bez ikakve fige u džepu. To naposljetku i moraju uraditi jer samo funkcionalna BiH jamči opstanak Hrvata na ovim prostorima.

Piše: Jurica Gudelj

Dnevnik.ba

Pročitano 98 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Nastavka suđenja za ratne zločine u Orašju

Nastavka suđenja za ratne zločine u Orašju

Svjedok tužiteljstva tvrdi da je vojna policija bila podčinjena Matuzoviću

Članovi PUŽ-a Orašje osvojili 11 medalja na Specijalnoj olimpijadi u Tuzli

Članovi PUŽ-a Orašje osvojili 11 medalja na Specijalnoj olimpijadi u Tuzli

Članovi Udruge osoba s posebnim potrebama “PUT U ŽIVOT” Orašje...

Obilježena 27. obljetnica stradanja dvojice branitelja iz Bukove Grde

Obilježena 27. obljetnica stradanja dvojice branitelja iz Bukove Grde

Bukova Greda i njeni mještani danas su se prisjetili tragične...

Zatvor može dovesti do pojave nesnosnih bolova

Zatvor može dovesti do pojave nesnosnih bolova

Evo koji je dio vašeg tijela najosjetljiviji

Prava istina o sezoni alergija: Kada se pojavljuju različite vrste polena i ima li uopće lijeka

Prava istina o sezoni alergija: Kada se pojavljuju različite vrste polena i ima li uopće lijeka

Simptomi su suzne oči i zapušen nos, kihavica, kašljanje, šištanje...

Dodaci hrani koje morate imati

Dodaci hrani koje morate imati

Osim davanja boljeg okusa hrani oni čuvaju naše zdravlje, pa...

Kad tijelo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

Kad tijelo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

Hronični stres najčešće tiho, ali konstantno utiče na naš organizam,...

Operacija na vrijeme sprečava slabovidost

Operacija na vrijeme sprečava slabovidost

Može biti posljedica urođenog stanja ili stečena tokom života

Tri najgore vrste doručka, koje treba da izbjegavate

Tri najgore vrste doručka, koje treba da izbjegavate

Doručak je najvažniji obrok u danu. Njime pokrećemo organizam i...

Do 2050. u morima više plastike nego ribe

Do 2050. u morima više plastike nego ribe

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 30 odsto riba otrovano je plastikom,...

Uprave za inspekcijske poslove FBiH počela provjeru diploma

Uprave za inspekcijske poslove FBiH počela provjeru diploma

Postupajući po nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalna uprava...