Ispiši ovu stranicu

Tko opet ubija već masakrirane žrtve Vidovica, Kopanica i Jenjića?

02. svibnja 2018. godine, 26. obljetnica masakra nevinih u Vidovicama, Kopanicama i Jenjiću. Komemorativni skup pored masovne grobnice u središtu Vidovica. Sveta misa zadušnica.

Lica, otprilike ista: familije pokonih, sumještani, suborci i “slavna” oraška politika.

Već 26 godina tuge i sjećanja na krvave događaje i upad četničkih hordi u nevine Vidovice i pokolj.

Svijet obišla slika masakriranih civila. Tjela pod rojevima muha. Tjela bez ušiju, očiju, ruku i nogu. Smrt nad Vidovicama. Smrt koja se grozno ceri i na ostali dio Orašja i Posavine. Nema toga tko tada nije rekao i kleo se da će zločince stići ruka pravde.

Vjerovali ili ne, ali do danas, nakon 26 godina, nitko nije odgovarao. Protiv nikoga nije podnijeta optužnica. Vidovačke žrtve su po 26. put opet ubijene. Kosti masakriranih na Istoku općine Orašje sablasno zveče tražeći pravednost.

Tko je tome kumovao? Tko je odgovoran za ovakav nemar?

Zna se. Vladajuća politika i političari.

Na ljestvici odgovornosti prednjače : Vidovačka politika i političari, svi načelnici općine Orašje do sada, svi župani ŽP, sva općinska vjeća Orašja, sve vlade ŽP, a posebice svi tužitelji u vladi ŽP i vladi federacije BiH.

Jedan dugogodišnji predsjednik MZ Vidovice kaže: “ Mi smo se sa Srbima dogovorili. Nećemo pokretati optužnice jedni protiv drugih.” Žalosno. On je bio branitelj. Radi se onjegovim suborcima i sumještanima.

Drugi visoki dužnosnik HDZ BiH, stari kadar. Sve prošao: od prvog demokratski izabranog predsjednika MZ, preko šefa carine, tromandatnog ministra zdravstva u vladi ŽP, sadašnji poslanik u parlament FBiH, atakira na još jedan mandat da bi otišao u debelu “zasluženu” mirovinu, nije niti prstom mrdnuo da se pravda zadovolji; nego je uporan u spriječavanju procesa, jer proces bi mogao zakačiti njegove šefove i pokrovitelje.

Još jedan tromandatni načelnik Općine Orašje na moju Vijećničku inicijativu o iniciranju sudskog procesa preko OV Orašje odgovara: “To nije naš posao. To je posao pravosuđa.”

Navedeni “časni” načelnik nije niti 1 minutu svog 12-godišnjeg mandata posvetio žrtvama.

Vidovice su imale i Premijera u Vladi ŽP. Također bivši branitelj. Nije opomenuo niti jednom riječju Tužilaštvo ŽP da rade svoj posao.

Svjedoci smo samoinicijativnog “slanja optužnica” bez znanja HDZ BiH na sud u Doboj.

Navedeni predsjednik općinskog suda je pod hitno razriješen. Pokrenuli su mu aferu koja nema nikakve veze sa ovim slučajem. Sad se čovjek brani. Ako ova ekipa ostane, nažalost, braniti će se do kraja života.

Mnogi znani i neznani su prošetali sjenama Masovne grobnice u Vidovicama.

Izmoljeno je jako puno Svetih misa, položeno more lijepih svježih i skupih vijenaca.

Svi svećenici su pozivali na oprost, u čemu se kao Katolik slažem.

Samo je jedan misnik pozvao i prozvao vlast za zaborav žrtava. Samo je taj vidovački župnik pozvao na sudski proces. Tada i nikad više.

Ako katolička doktrina kaže da trebamo osuđivati zločin, a ne počinitelja; što nas priječi da kao sugrađani, familija, rodbina, političari, žrtve okupacije OSUDIMO ZLOČINCE I ZLOČIN, naravno preko pravnih sudskih institucija?

Ponajviše čudi što uža rodbina žrtava nikada nije digla glas protiv zaborava. Nikada nije “opomenula” političare. Nije valjda da je dovoljno samo materijalno obeštećenje?

Upitajte se draga familijo je li netko bio dužan to učiniti umjesto vas ?

Glavni stožernik u Hrvata BiH Dragan Čović bijaše jednom u sjeni Križa masovne grobnice u Vidovicama. Mogao je do u detalje saznati od svoga prijatelja federalnog poslanika, sve okolnosti i krvavu istinu.

Stožernik dolazi i odlazi. Nakon par godina dozvoljava proces protiv 10-tak zapovjednika i branitelja 106. brigade HVO. Dogovor sa Srbima pada u vodu. Sada oni tuže.

Naši jadnici se i dalje drže prljavog dogovora.

Svi ovi krivci će ponovno atakirati ove godine na vaše glasove.

Nagradite ih. “Zaslužili su.”

Ovo je žalosna istina o ljudima i sudbinama žitelja Istoka općine Orašje.

Upitajmo se, na kraju,

JE LI PRAVEDNO OPET I OPET UBIJATI,

VEĆ UBIJENE ŽRTVE Vidovica, Kopanica i Jenjića ?

Vidovice, 02. svibnja 2018. godine

Autor: Smiljan Šokić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće