Ispiši ovu stranicu

Analiza proračuna za 2018: Vlada osigurala sredstva za kupovinu izbora

Na zadnjoj sjednici skupštine Županije Posavske održanoj 29.12.2017 godine usvojen je proračun Županije Posavske težak više od 42 milijuna KM, točnije 42.440.000,00 KM, što predstavlja najveći proračun u povijesti Županije Posavske.

U proračunu se predviđa porast poreznih prihoda, najviše na stavkama PDV-a , ( porez na dodatnu vrijednost ), te poreza na dobit poduzeća i poreza na dohodak. S obzirom da porezni prihodi rastu, postavlja se pitanje na što će Županija potrošiti sve te novo ubrane milijune maraka.

Povećani iznosi za grantove

I dok se na prihodovnoj strani proračuna povećavaju porezni prihodi, na rashodovnoj strani proračuna povećavaju se sredstva koja će se trošiti kroz razne grantove, te sredstva namijenjena plaćanju državnih službenika.

Kad su u pitanju granotvi do povećanja je, između ostalih, došlo na slijedećim stavkama
Grant za branitelje s Milijun porastao je na Milijun i sto tisuća KM.
Grant za poljoprivredu porastao je s 900 tisuća na Milijun i 200 tisuća KM
Grant za poduzetnike porastao je s 900 tisuća na Milijun i 200 tisuća KM
Grant za vodoprivredu porastao je s 400 na 500 tisuća KM.

Iako u manjim iznosima porasli su i neki drugi granotvi, no što se tiče povećanja ovi su najvažniji, te će samo kroz ova četiri granta vlada ove godine imati na raspolaganju 800 tisuća KM više nego li prethodne godine.

Izborna godina

Ono što je zajedničko svim gore navedenim granotivma je činjenica da vlada ŽP ne objavljuje, ( ili samo djelomično objavljuje ), tko i pod kojim uvjetima dobiva sredstva iz tih Grantova.

Dakle vlada će ove godine netransparentno podijeliti milijune naših maraka, a ova godina je izborna godina.

Za vladajući HDZ izborna godina znači da se nekako moraju naći sredstva namijenjena za kupovinu izbora. Izborna kampanja, plakati, bine, reklame, jednokratne pomoći, kupovanje glasova na sam dan izbora, sve to košta, za sve to treba osigurati veliku količinu novca.

HDZ i dalje želi vladati, praksa kupovanja glasova pokazuje zavidne rezultate, iako ilegalan, sustav kupovanja glasova funkcionira perfektno tako da u HDZ sigurno neće odustati od svoje provjerene strategije pomoću koje dobivaju izbore.

Dva plus dva je???

Dakle, ono što znamo je da na jednoj strani imamo milijune KM koji se troše netransparentno, a na drugoj strani imamo vladajuću stranku koja od rata da danas kupuje izbore i glasove birača.

Kad uzmemo te dvije opće poznate činjenice, sve što nam ostaje je da zbrojimo koliko je dva plus dva, kad to zbrojite dobiti ćete odgovor zašto imamo najveći proračun do sada i na što će novci biti utrošeni.

Da skratim, HDZ je osigurao sredstva za kupovinu izbora, na vama je samo da odlučite hoćete li se prodati i time dopustiti da vas za par stotina maraka gaze i naredne četiri godine.

Autor: Mario Pejić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće