Ispiši ovu stranicu

Rekordni prinosi soje, ratari zadovoljni i otkupom

Pandemija koronavirusa nije zaobišla ni jednu gospodarsku granu, a utjecala je i na bh. poljoprivredu ostavljajući ozbiljne posljedice.

Posavskim poljoprivrednicima i bez te pošasti rad u tvornici pod otvorenim nebom uvijek predstavlja veliku nepoznanicu, piše Večernji list BiH.

Ipak, ove godine poljoprivrednici mogu biti zadovoljni, osobito proizvođači soje, barem na istočnom dijelu Posavske županije na području općine Orašje u Vidovicama.

Idealni vremenski uvjeti

Ove su godine gotovo u idealnim vremenskim uvjetima koji su pogodovali usjevima na posavskim oranicama započeli žetvu soje. Prvi rezultati daju im razloga optimizmu. Poljoprivrednici su zadovoljni kvalitetom uroda soje, a takva su njihova očekivanja i od kukuruza ako se vremenski uvjeti koji su uvijek velika nepoznanica ne pogoršaju.

Soja se, inače, u svijetu gaji na 100 milijuna ha površine (na četvrtom mjestu iza pšenice, kukuruza i riže). Europa je mali proizvođač soje sa svega dva posto svjetske proizvodnje, prednjači Italija. Kako su zemljište i toplina važni za uzgoj, ove je godine to iznimno utjecalo na kvalitetu i prinose posavske soje.

- Ljetne temperature još uvijek nisu uobičajena meteorološka slika Posavine sredinom rujna. Umjesto na pogled prema nasipu i odmjeravanja koliku će razinu dosegnuti rijeka Sava, sada se pogled usmjerava prema nebu i koliko će stupnjeva dosegnuti u svom ljetnom maksimumu. U takvim je uvjetima započela žetva soje - objašnjava predsjednik Udruge poljoprivrednika PŽ-a Vidan Grgić. Na istočnom dijelu općine Orašje, u Vidovicama, ovih dana Grgić s poljoprivrednicima tog posavskog područja obavlja godišnji posao skidanja usjeva i pri tome ne skrivaju zadovoljstvo urodom i kvalitetom.

- Evo, počeli smo sa skidanjem uroda soje i zadovoljan sam kako kvalitetom tako i ukupnim prvim količinama koje sam skinuo s polja. Urod je rekordan, od 250 do 300 kilograma po dulumu ili 2,5 tona po hektaru - tvrdi Grga Matanović, poljoprivrednik iz Vidovica. I Vidan Grgić potvrđuje da je ova godina jedna od rekordnih. - Ova će godina, što se tiče usjeva i urod, izgleda, biti natprosječna. Ono što smo do sada imali, pšenicu, ječam, uljanu repicu, pokazalo je izuzetno dobre rezultate, a nastavlja se i sa sojom - tvrdi Grgić.

Poljoprivrednici su ove godine zadovoljni i plasmanom vlastitog uroda. Iz tog dijela Posavine posao obavlja Mlin “Ivo&Bele” iz Oštre Luke. - Taj se mlin pokazao kao profesionalni partner, uredno je sve riješio, platio čim se napravio obračun i novac je isplaćen samo nakon dva dana, a smatramo da će tako postupiti i ostali otkupljivači - zaključuje Grgić.

Visoko cijenjena kultura

Dugoročno gledano, nije zanemariva činjenica, dodaje, da sjetva soje na posavskim oranicama ima i veliki agrotehnički značaj. Svojim moćno razvijenim i dubokim korijenovim sustavom soja povoljno utječe ne samo na održavanje već i poboljšavanje plodnosti i strukture posavskog zemljišta. Zato se ta kultura visoko cijeni kao preduvjet u plodoredu za mnoge druge usjeve, a osobito žita

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće