Ispiši ovu stranicu

Na svijetu se jedino u Orašju šije plastika, u planu i novi projekti

Općina Orašje, kao malo koja bh. općina, ima gotovo idealan geoprometni položaj jer je praktično naslonjena na granicu s Republikom Hrvatskom, ujedno Europskom unijom, piše Večernji list BiH. 

U blizini se nalaze važne prometnice koje vode preko autoceste prema Zagrebu i Beogradu, ili pak prema unutrašnjosti BiH do Tuzle i Sarajeva. Ne čudi stoga što je tik uz granicu izgrađena Poduzetnička zona Dusine, iznimno atraktivna za ulagače, jedan od prioriteta općinske uprave koji bi mogao značajnije utjecati na manji odlazak iz Posavine.

Cilj nova zapošljavanja

- Upravo nam je to cilj, donijeti nova zapošljavanja, što je najbolji put sprečavanja aktualnog vala odlaska mladih iz Posavine. Investiranje u Poduzetničku zonu Dusine pogodno je za izvozno orijentirana mala i srednja proizvodna poduzeća, koja imaju potrebu za lokalnim sirovinama, dobavljačima ili uspostavljanjem lanca vrijednosti u prerađivačkoj (prehrambenoj, drvnoj, metalnoj) industriji, ali i svim drugim povezanim sektorima. Također je pogodno za proizvodne i uslužne djelatnosti koje se temelje na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Djelatnosti u kojima posluju postojeće tvrtke u Poslovnoj zoni uključuju, uz ostalo, proizvodnju metalnih dijelova za autoindustriju, malih brodica, prikolica, proizvoda od plastičnih masa, obradu kamena, preradu kože, trgovinu i usluge - kaže načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.

U Orašju i plastiku šiju

Poduzetnička zona na Dusinama uspostavljena je prije sedam godina, a prostire se na površini od 35,17 ha, trenutačno ima 15-tak domaćih i inozemnih tvrtki, investitore iz zemalja Njemačke, Nizozemske, Belgije i Hrvatske, s više od 200 zaposlenih. Iz Poduzetničke zone izdvajamo tvrtku Temax, koja inače posluje na tri kontinenta. Orašje su, kažu u tvrtki, odabrali jer ima pogodnu središnju poziciju u Europi pa su im sva europska središta blizu. Nigdje u svijetu ne može se naći primjer da se plastika šije, osim u Orašju, gdje je nekada bila poznata konfekcija Sava. Omogućila je to tvrtka Temax, zanimljiva i po činjenici što je riješila problem zapošljavanja tekstilnih djelatnica koje su u Orašju, kao i na drugim područjima, ostale bez posla. Istina, one su sada već postale bake, ali njihovo iskustvo je dragocjeno. Angažirali su ih, a one su za svega tri dana naučile posao.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće