Ispiši ovu stranicu

Zbog vrućina nužno da pregledate kućne, ali i instalacije na farmama

Kada se govori o povijesnim činjenicama koje Tolisu čine posebnim mjestom s prvim u BiH ustanovama kao što su škola i zadruga, nekako se uvijek zapostavlja Dragovoljno vatrogasno društvo Tolisa u općini Orašje, piše Večernji list BiH. 

Opravdali osnutak

- Smatramo kako je naša postrojba uspješnim djelovanjem tijekom proteklih 40 godina u cijelosti opravdala svoj osnutak. Nizom aktivnosti afirmirali smo vatrogastvo kao nužan i vrlo važan segment u sigurnosti građana i njihove imovine - ističe Vladimir Dominković - Ledo, predsjednik DVD-a Tolisa, u povodu tiskanja monografije autora Nedjeljka Nedića uz četiri desetljeća društva.

DVD Tolisa osnovan je davne 1977. godine s prvim predsjednikom Markom Oršolićem–Kraljevićem i zapovjednikom postrojbe Matom Damjanovićem-Dunđom, a tijekom više od 40 godina rada vatrogasci su djelovali u gašenju više od 200 požara. Prvi traktor dobili su od zemljoradničke zadruge Tolisa, a prvu ustrojenu postrojbu činilo je 29 vatrogasaca iz Tolise. Prvu crpku nabavili su 1978. godine, a godinu kasnije i spremnik za vodu zapremine 5000 litara. Vatrogasni dom sagrađen je 1980. godine, a navalno vozilo, dar Caritasa iz Essena, stiglo je 1995. Početkom Domovinskog rata sva oprema društva stavljena je na raspolaganje općinskom stožeru Civilne zaštite, dio ljudstva ostao je u vatrogasnoj postrojbi, a veći dio pristupio postrojbama HVO-a. Početkom rata uvedena su 24-satna dežurstva koja su zadržana do danas. - Posao vatrogasca je koristan i human i potrebno je više ulagati u vatrogastvo jer vatra u nekoliko minuta može uništiti cjeloživotni trud svake obitelji kao što je to bilo prije godinu dana kada je progutala dom kirurga iz Domaljevca dr. Mate Hrskanovića. Drago mi je što su u općini Domaljevac-Šamac nabavili vatrogasno vozilo jer vatrogasci značajno povećavaju sigurnost življenja u svakom mjestu - ističe predsjednik Dominković.

Suvremena oprema

Zabrinutost toliški vatrogasci pokazuju i zbog velikog broja farmskih objekata građenih prije 40-ak godina, što zbog dotrajalih instalacija predstavlja veliki rizik od požara. S dolaskom visokih ljetnih temperatura, preporučuju vatrogasci, potrebno je kućne instalacije i na svim poslovnim i farmerskim objektima još jednom stručno pregledati jer jedna iskra može napraviti milijunske štete, upozoravaju. Toliški vatrogasci dobili su brojne pohvale za hrabrost, uz ostalo i za nesebičan doprinos u vrijeme poplava 2014. Do sada je kroz društvo prošlo 96 ljudi, a danas ono broji 60 aktivnih članova. – Treba kontinuirano raditi na osuvremenjivanju tehnike kako bi reakcija vatrogasaca bila još brža i učinkovitija - poručio je Dominković.

Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće